Ливърпул, 9 октомври 2015 г.
„Няма да си сложа никакво определение. Аз съм обикновен човек от Шварцвалд. Майка ми гледа тази пресконференция по телевизията. Ако ще ме наричате по някакъв начин, нека да бъде Нормалния“, заяви Юрген Клоп при представянето си като мениджър на Ливърпул на въпрос дали ще се сравни със Специалния Жозе Моуриньо.

Хъдърсфилд, 5 ноември 2015 г.
„Хъдърсфилд Таун назначи за мениджър на отбора бившия треньор на втория отбор на Борусия (Дортмунд) Давид Вагнер“, обяви официалният сайт на тима от Чемпиъншип.

Тази новина шокира. Първо, всички бяха изненадани, тъй като се очакваше Вагнер да последва Юрген Клоп на „Анфилд“. Второ, всички извън ръководството на Хъдърсфилд започнаха трескаво търсене в интернет информация за неизвестния германски специалист. Все пак за първи път в историята на „териерите“ начело на тима заставаше треньор, който не е от британските острови, а освен това малцина са чували за него.

Само седмица по-късно всички в клуба получиха отговор на въпроса си що за птица е Давид Вагнер. Германецът, който е бивш играч на националния отбор на САЩ и носител на Купата на УЕФА с Шалке 04, промени графика на тренировките и ги насрочи в часа, в който ще се играе следващият мач на тима. Всички играчи бяха задължени да се преместят да живеят максимум на 15 мили от клубната тренировъчна база. Вагнер наложи стил, който друг очилат немец на „Анфилд“ нарича „футбол на пълна газ“ или „хеви метал футбол“. Мениджърът на Хъдърсфилд обаче предпочита да говори за „идентичността на „териерите“.

Изповядваният общ стил на игра не е единственото свързващо звено между Вагнер и Клоп. Двамата са бивши съотборници в Майнц, където дори делят една стая по време на лагерите. Вагнер е кум на сватбата на Юрген Клоп, а настоящият мениджър на Ливърпул пък е кръстник на една от дъщерите на Давид.

„Познавам Юрген по-дълго, отколкото съпруга ми. Ние сме много добри приятели. Ако питате защо той не е бил кум на моята сватба, отговорът е много прост: Имах друг човек за тази работа! Това беше бившият ми треньор. Той ми беше като родител след ранната смърт на баща ми и му дължах толкова много. С Клоп наистина сме много близки, вероятно и затова всички очакваха да го последвам на „Анфилд“, признава Вагнер.

Мениджърът на Хъдърсфилд обаче започва да гради своя кариера. За малко повече от година той превърна „териерите“ в кандидат за място в английския елит, където клубът е бил за последно преди 45 години. В началото на октомври тимът дори беше на първо място в Чемпиъншип, където не беше заставал от 1999 година. В момента Хъдърсфилд е пети в класирането, на осем точки зад лидера Брайтън. Разликата до „чайките“ обаче не е толкова голяма, колкото показва подреждането. Снощи „териерите“ победиха лидера в класирането с 3:1 и така завързаха още повече битката за промоция във Висшата лига.

Всички специалисти отчитат, че успешното представяне на Хъдърсфилд се дължи на това, че Давид Вагнер превърна играчите в истински колектив, въпреки че през лятото подсили тима с 13 нови футболисти, като повечето от тях бяха привлечени от отбори извън британските острови. Роденият в Гайнсхайм мениджър накара „териерите“ като бойни кучета да се борят за победата във всеки мач. За превръщането на играчите на Хъдърсфилд в колектив основната роля е в треньорския стил на Давид Вагнер. През лятото той заведе отбора си на лагер. Истински лагер в Швеция, където съставът живееше в дивата природа. Без легла, без ток, без тоалетни, мобилни телефони и интернет. И това за срок от четири дни.

„Беше наистина диво, дори и топка на бяхме взели. Ако си гладен, взимаш въдицата и трябва си хванеш риба. Ако си жаден, трябва да си напълниш бутилката от близкото езеро. Ако ти е студено, палиш си огън. Е, имахме трима водачи с нас. Когато обаче в продължение на няколко дни живееш в двуместна палатка или по осем часа си с един човек в двуместно кану, няма как да не започнете да си говорите. Освен това всеки ден сменяхме двойките. Много граници между всички в отбора паднаха“, разкри Вагнер.

Той признава, че близкият му приятел Клоп е основната причина да стане треньор.

"Още докато бях футболист, започнах да уча спортни науки в университета в Дармщад. Избрах тази дисциплина, за да разбирам по-добре какво изискват от мен на тренировките. Исках да знам какво се случва, когато ме карат да тичам 6х1000 метра с почивка от 90 секунди. Преди това изпълнявах указанията на треньора, просто защото вярвах на знанията и преценката му. След като завърших, вече имам по-добри познания и съм наясно, че треньорът не винаги е бил прав. От друга страна имам по-добра основа за комуникация с медицинския щаб на отбора. Ако трябва да съм честен, Юрген ме накара да стана треньор. Малко преди да завърша, той ми каза: „Остава ти един изпит, защо не се запишеш на курс за Про Лиценз. Така ще имаш два важни документа, които ще ти отворят много врати във футбола“, признава мениджърът на Хъдърсфилд.

„След това той ме взе за треньор на втория отбор на Борусия (Дортмунд). И двамата имаме еднаква футболна философия. Харесваме скоростния, страстен и емоционален стил. Той ни носи успех. Този начин на игра наложих и в Хъдърсфилд. Имам необходимите играчи за това и поради тази причина постигаме успехи. Доволен съм от тях. Ако трябва да съм коректен, някои от футболистите ме изненадаха приятно. Докато гледах техните изяви преди назначението ми, имах друга представа за тях. Изненадах се, че английските играчи са толкова старателни и работливи“, допълва Давид Вагнер.

Връзката му с Клоп не престава и в Англия. През лятото двамата дори проведоха контролна среща между Хъдърсфилд и Ливърпул, която „червените“ спечелиха с 2:0. Работата на Давид Вагнер при „териерите“ направи впечатление и през тази зима той отхвърли оферта на Волфсбург за заместник на уволнения Дитер Хекинг. Вагнер иска да продължи започнатото в Хъдърсфилд и да направи всички възможно, за да класира отбора си във Висшата лига, където може да се изправи и в официален сблъсък срещу своя кумец. За нас остава да стискаме палци това да се случи и да видим сблъсък на „хеви метал футбол“ в английския елит.
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ