Всички в световен мащаб се питат кой е младият 16-годишен футболен талант Ки-Яна Ховер, който снощи записа официален дебют за първия отбор на Ливърпул във ФА Къп. 

Обещаващият холандец влезе на пожар едва в 6-ата минута на срещата между мърсисайдци и Уулвърхямптън, спечелена от "вълците" с 2:1. По този начин Ховер се превърна в най-младия футболист, записвал минути за Ливърпул в най-стария футболен турнир в света. 

История
Роден е на 18 януари 2002 година. Ки-Яна се присъединява в академията на Аякс от АЗ Алкмаар през 2014 година. За юношеските формации на амстердамския гранд Ховер записва впечатляващи срещи, които водят до огромен интерес към него. Макар и да няма среща за първия тим на Аякс, се стига до трансфера му в Ливърпул през декември 2018 година. Мърсисайдци не плащат огромна сума за правата му, тъй като той няма професионален договор с холандския колос. Защитникът е част от формациите на Холандия до 15, 16 и 17 години, като за последната дори отбелязва три попадения в 5 срещи. 

Бързото израстване
Ховер прави своя дебют за отбора на Ливърпул до 18 години на 15 септември, когато неговият тим печели с 4:1 срещу Нюкасъл. Защитникът дебютира и в юношеската Шампионска лига три дни по-късно в мач срещу ПСЖ. Малко по-късно Ховер записва първи срещи и в дублиращата Висша лига, където се състезава тимът на мърсисайдци до 23 години. През миналия месец той се присъединява към първия отбор на Юрген Клоп и тренира наравно с Мо Салах и компания.

Високо ценен 
Ховер прави изключително голямо впечатление в дублиращата лига, като дори хваща окото на треньора на втория тим на Евертън - Нийл Кличи, който казва по негов адрес следното: "Невероятно! 16-годишен?! Просто... леле, наистина ли?". Снощи по адрес на холандеца говори и Юрген Клоп... "Той със сигурност е бъдещето на клуба, но кога ще дойде това бъдеще, не знам. Ще се случи от само себе си. Това е добра перспектива за следващите месеци и години".

Стилът на Ховер
16-годишният талант може да играе като централен защитник и отдясно на защитата. По този повод Ховер вече е сравняван със своя сънародник Върджил Ван Дайк. Освен като бранител, холандецът може да играе в по-предни позиции, като той записва мач срещу Евертън при младежите, действайки в халфовата линия. "Той идва от чудесен тим. Чувствам лек срам, че ние се възползваме от това", казва по негов адрес Бари Лоутас, който пък е мениджър на отбора на Ливърпул до 18 години.