Какво нещо е магията на футбола. Какво нещо е съдбата. Не знаеш какви изненади ще ти подготви. Днес Лестър е много близо до първата си титла в историята, а преди една година бе на крачка от изпадането.

БЛИЦ Архив връща лентата точно преди 365 дни – на 2 май 2015-а, „лисиците” имат изключително важен мач у дома с Нюкасъл. Преди 35-ия кръг на Висшата лига отборът е с актив от 34 точки и се намира на 16-ата позиция. С толкова точки (34) са Хъл Сити и Съндърланд, а в дъното на таблицата са Куинс Парк Рейнджърс и Бърнли. Лестър не е в зоната на изпадащите единствено заради по-добрата си голова разлика.

Двубоят със „свраките” се оказва ключов за оцеляването на състава, воден от мениджъра Найджъл Пиърсън. Пред пълните трибуни на „Кинг Пауър стейдиъм” „лисиците” печелят с 3:0 след два гола на аржентинеца Хосе Леонардо Улоа (1-а и 48-а от дузпа) и един на Уес Морган (17-а минута).

„Важна победа. Направихме смела крачка към спасението, макар че още не сме си го гарантирали”, коментира аржентинският халф на „лисиците” Естебан Камбиасо.

Нападателят Джейми Варди, който тогава изобщо и не предполага, че след година по същото време ще е на крачка не от оцеляването, а от титлата, пък добавя: „Това, че не успях да отбележа гол, въпреки трите ми идеални положения, не ме притеснява. Важното е, че Лестър победи. Ще направим всичко, което е по-силите ни, за да не изпаднем. Ние не заслужаваме тази зла участ.”

В последните три мача от сезона „лисиците” продължават успешната си серия, започната с успеха над Нюкасъл.

В 36-ия кръг те играят отново у дома и пак печелят. Поваленият тим е Саутхямптън, а резултатът е 2:0. Двата гола са дело на алжирския халф Риад Марез.

Преди предпоследния 37-и кръг Лестър е на 15-а позиция с 37 точки. Тимът е на три точки от опасната зона, където са Хъл Сити (34), Бърнли (29) и   КПР (27).

Лестър гостува на Съндърланд, където измъква 0:0. Нулевото равенство е с цената на златото, тъй като в същия кръг Хъл Сити губи с 0:2 в Лондон от Тотнъм. По този начин „лисиците” се измъкват от пропастта, а „тигрите”, заедно с Бърнли и КПР, изпадат.

Около 3-те хиляди зрители, подкрепящи Лестър в Съндърланд, скандират мощно след края на мача: „Оцеляхме, оцеляхме! Вие сте нашите герои!”.

В последния кръг разкрепостеният вече психически Лестър попилява от бой Куинс Парк Рейнджърс с 5:1. Джейми Варди открива резултата, а останалите четири гола бележат Улоа, Марк Олбрайтън, Камбиасо и Крамарич.

Точно година по-късно, т.е. – в момента, адреналинът отново е завладял лагера на „лисиците”. Лестър отново е на крачка от чудото. Лестър отново е нащрек. Но този път не в опита си да оцелее, а да спечели първата титла от своето съществуване насам.

Ето защо днес всички погледи са отправени към момчетата на Клаудио Раниери. Ето защо не само в Англия, но и в много други точки на света феновете следят в захлас финала на сезона...
МИХАИЛ ДОКОВ/БЛИЦ СПОРТ