Ливърпул надви градския съперник Евертън с 2:1 в мърсисайдското дерби и се класира за четвъртия кръг на турнира за Купата на Англия – ФА Къп. Най-скъпият защитник в света Върджил ван Дайк дебютира като титуляр за домакините и вкара победния гол за тях в края.

Срещата на „Анфийлд” започна равностойно, но постепенно „червените” взеха инициативата. В 33-ата минута Садио Мане бе близо до гола, но ударът от средна дистанция не бе достатъчно точен и топката премина покрай вратата. Две минути след това Ливърпул получи дузпа за нарушение срещу Адам Лалана на границата на наказателното поле. Джеймс Милнър (35-дузпа) бе точен от бялата точка и даде авнас на домакините. В края на полувремето Алекс Окслейд-Чембърлейн се размина с топката и пропусна да удвои преднината на „червените”.

След почивката Гомес, Ван Дайк и Лалана направиха пропуски за домакините, а „карамелите” стигнаха до изравняване чрез Гилфи Сигурдсон (68), който завърши чудесна контраатака, започнала след грешка в нападение на домакините и асистенция на Фил Ягиелка.

Десет минути преди края удар на Роберто Фирмино беше блокиран от Ягиелка пред наказателното поле. Финалният натиск на домакините даде все пак резултат и новото попълнение Вържил ван Дайк (84) с глава донесе победата на водения от Юрген Клоп тим още в дебюта си. До края на мача Ливърпул запази преднината си и се класира за 1/16-финалите на турнира.