Европейският клубен шампион Ливърпул обърна финалиста от ШЛ през миналия сезон Тотнъм с 2:1 в дербито от десетия кръг на английската Висша лига и пренаписа историята. „Червените", които бяха победили „шпорите“ с 2:0 на финала в ШЛ, изравниха рекорда за най-много точки, спечелени след първите 10 кръга във Висшата лига. Досега 28 точки са събирали още Челси (2005/06) и на два пъти Манчестър Сити (2011/12, 2017/18). Освен това мърсисайдци записаха и клубен рекорд от 11 поредни домакински победи и 44 мача без загуба на своя „Анфийлд“.

Само 47 секунди след първия сигнал гостите поведоха в резултата с гол на Хари Кейн (1), който за трети път вкарва гол още в първата минута на мач от Висшата лига и също записва рекорд, след като никой друг преди него не е постигал това Хьон Мин Сон проби на скорост и шутирта, Ловрен отклони топката с глава, след което тя срещна гредата, а Кейн отблизо се разписа за 0:1.

Последва натиск на мърсисайдци и пропуски на Ериксен, Салах, Мане, Фирмино и Ван Дайк. В 39-ата минута Ван Дайк получи удар с лакът при центриране от поредния свободен удар. Топката стигна до далечната греда, където Ловрен я отклони, след което Санчес я насочи към собствената си врата, но Гасанига спаси.

Winbet - победата е емоция! (18+)

След почивката натискът на домакините се засили, но въпреки това при контраатака на гостите Сон преодоля Алисон и стреля от малък ъгъл, но топката срещната напречната греда. Ливърпул все пак изравни с гол на Джордан Хендерсън (52) след центриране на Фабиньо.

И гола играчите на Юрген Клоп продължиха да бъдат по-активни, а Салах отправи няколко удара, които обаче попадаха в ръцете на Гасанига. В 74-тата минута Мане подаде към Александър-Арнолд. Орие първоначално му отне топката, но след това сенегалецът се пребори за нея, а бранителят изрита отзад и двата крака на нападателя. Последва 11-метров наказателен удар, а Мохамед Салах (75-дузпа) бе точен от бралата точка за пълния обрат – 2:1.

До края на мача Ливърпул запази аванса си и спечели трите точки, с които събира вече 28 и има аванс от 6 на върха пред шампиона Манчестър Сити. Тотнъм е десети с 12 точки.

ВИСША ЛИГА, СЕЗОН 2019/20 – КЛАСИРАНЕ, ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ