Нападателят на Евертън Ромелу Лукаку влезе в историята на Висшата лига с юбилейния хеттрик №300 в английския елит. Белгийският национал вкара 4 гола срещу Борнемут (6:3) на „Гудисън Парк” миналата събота и се нареди до имена като Ерик Кантона, Оле Гунар Солскяер, Теди Шерингам и Луис Суарес, отбелязва „Дейли Мейл”.

Бившият френски национал вкарва първия хеттрик в историята на Висшата лига преди 25 години с екипа на Лийдс, който тогава разгромява Тотнъм с 5:0. Юбилейният хеттрик №50 е дело на друг футболист на Лийдс - Тони Йебоа, през 1995 година при успех с 4:2 над Уимбълдън.

Оле Гунар Солскяр вкарва хеттрик №100 в елита с екипа на Манчестър Юнайтед. Норвежецът се разписва 4 пъти срещу Нотингам 1999 година за победата на "червените дяволи" с 8:1.

Теди Шерингам реализира хеттрик №150 за Портсмут през 2003 година, а девет години по-късно цифрата е закръглена на 200 хеттрика от Юси Бенаюн с екипа на Ливърпул.

През 2012 година Луис Суарес записва единственият хеттрик, в който и трите гола са отбелязани с удари извън наказателното поле, а той е и под №250 във Висшата лига.

Най-бързият хеттрик в историята на Висшата лига е на Садио Мане за Саутхемптън срещу Астън Вила през 2015 година, когато сенегалецът вкарва трите гола само за три минути. Втори с хеттрик за пет минути е Роби Фаулър от Ливърпул, който с 9 хеттрика е втори и във вечната ранглиста след легендата на Нюкасъл Алън Шиърър, имащ 11 хеттрика.

Досега петима футболисти са вкарвали хеттрик в два последователни мача за първенство - Лес Фърдинанд, Иън Райт, Тиери Анри, Дидие Дрогба и Уейн Рууни.

ВСИЧКО ЗА АНГЛИЙСКАТА ВИСША ЛИГА