Английската Висша лига въведе необичайна мярка за стартиращия днес нов сезон. Тя обаче може да предизвика много спорове.

Съдиите от английската лига ще трябва да разкрият кой отбор подкрепят, за да избегнат несъответствия като това, което се случи миналия сезон, когато Нотингам обвини рефер на ВАР, че е привърженик на Лутън Таун.

Ръководството на Форест публикува изявление през април, в което предупреди, че Стюарт Атуел - ВАР съдия при поражението от Евертън, е бил фен на Лутън - съперник тогава на Нотингам в битката за оцеляване в елита.

Директорът на Висшата асоциация на реферите Хауърд Уеб увери, че те ще трябва да декларират "всякакъв конкретен интерес" към даден отбор за новия сезон.

"Ще го анализираме и ще направим корекции, ако смятаме, че може да има конфликт на интереси, ако някой рефер обяви, че симпатизира на конкретен отбор. Ще взимаме предвид и това, ако са играли и за даден клуб. Опитваме се да накараме повече играчи да станат съдии, така че това е нещо, върху което трябва да работим. И ако имате лични връзки с хора, които работят в клубовете, ние също ще оценим всичко това и ще го вземем предвид при назначаването на реферите", обясни Хауърд Уеб.

AНГЛИЯ, ВИСША ЛИГА - 1 КРЪГ

Днес от 22:00 часа
Манчестър Юнайтед - Фулъм

17 август (събота)
14:30 часа Ипсуич - Ливърпул
17:00 часа Арсенал - Уулвърхемптън
17:00 часа Евертън - Брайтън
17:00 часа Нюкасъл - Саутхемптън
17:00 часа Нотингам - Борнемут
19:30 часа Уест Хям - Астън Вила

18 август (неделя)
16:00 часа Брентфорд - Кристъл Палас
18:30 часа Челси - Манчестър Сити

19 август (понеделник)
22:00 часа Лестър - Тотнъм