Манчестър Сити победи у дома Брайтън с 1:0 в мач от 11-ия кръг на английската Висша лига и излезе на трета позиция във временното класиране. Фил Фодън (44) реализира единствения гол за успеха на "гражданите", които подгониха шампиона Ливърпул и новия лидер Манчестър Юнайтед.

Домакините започнаха спокойно и за голяма изненада гостите играеха доста често с топката в началото, но атаките им не доведоха до голова опасност. Играчите на Хосеп Гуардиола постепенно взеха инициативата и в 14-ата минута създадоха първото си добро положение. Де Бройне направи двойно подаване с Гюндоган и шутира, но вратарят на гостите Роберт Санчес спаси. Десет минути по-късно Велтман попречи на Фодън да отправи удар от изгодна позиция.

Сити вдигна темпото и малко преди края на първото полувреме стигна до гол. В 44-ата минута Фил Фодън получи топката от Де Бройне, освободи си пространство за удар и прати топката в долния десен ъгъл на Санчес. За английския национал това бе осми гол от началото на сезона във всички турнири.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

След почивката "гражданите" продължиха да доминират, но интригата се запазваше, тъй като втори гол във вратата на "чайките" не падаше. След час игра Брайтън се размина като по чудо с получаване на ново попадение. Удар на Гюндоган бе отразен от Санчес, а Бернардо Силва прати топката в гредата при добавката.

В 76-ата минута Мопи от гостите бе изведен зад защитата, но Джон Стоунс успя да се намеси в последния момент. До края на мача домакините не допуснаха повече опасности пред вратата си и грабнаха трите точки.

След успеха си Манчестър Сити се изкачи на третото място с 32 точки и е само на една зад шампиона Ливърпул и на четири след новия лидер и градски съперник Манчестър Юнайтед. Брайтън остава над опасната зона, заемайки 17-а позиция с 14 точки.

МАНЧЕСТЪР СИТИ - БРАЙТЪН 1:0
1:0 Фил Фодън (44)

РЕЗУЛТАТИ, ГОЛМАЙСТОРИ И КЛАСИРАНЕ ВЪВ ВИСШАТА ЛИГА