Жозе Моуриньо даде първата си пресконференция като мениджър на Манчестър Юнайтед. Португалецът си постави за цел да върне „червените дяволи“ на традиционното им място на върха на класирането. Португалецът подчерта, че подобряване на представянето не означава четвърто място, тъй като е по-напред от петата позиция от миналия сезон. Той разкри и причината за напускането на Райън Гигс.

„Трудно е да опиша какво чувствам, тъй като не харесвам стандартното клише за мечтана работа. Това не е работа, това е реалност. Аз съм мениджър на Манчестър Юнайтед. Мнозина искат този пост, но малцина го получават. Знам с каква отговорност се наемам. Очакванията на всички са големи, но това не ме притеснява, тъй като в последните 10 години съм бил в големи клубове. Мисля, че това е точният момент от моята кариера да работя в Манчестър Юнайтед, тъй като съм подготвен и мотивиран. Мога да кажа, че съм там, където исках да бъда. Исках да работя в Англия, във Висшата лига и в този клуб,“ обяви Моуриньо.

„Успехът беше нещо обичайно за Манчестър Юнайтед и неговите фенове. Сигурно всички ще се съгласят, че последните три години трябва да ги забравим. Аз не искам играчите да си мислят, че подобряване на представянето означава четвърто място, тъй като е по-напред от петото от миналия сезон. Четвъртото място не е нашата цел. Искам да печелим мачове, да играем добре, да вкарваме голове и да не допускаме такива. Искам всичко“, добави Специалния.

„Малко съм разочарован, че не сме в Шампионската лига, тъй като преследвам рекорда на Сър Алекс по брой мачове в този турнир. Остават ми горе-долу около 130. Да се надяваме, че това ще бъде единственият сезон, в който ние няма да играем в турнира. Казвам „ние“, тъй като клубът е много по-важен от мен. Манчестър Юнайтед е клуб от Шампионската лига и да се надяваме, че догодина по това време ще очакваме жребия за този турнир, а не за Лига Европа“, коментира португалският специалист.

„Манчестър Юнайтед искаше да даде на Райън Гигс някаква важна роля в клуба. Той обаче искаше работата, която ръководството реши да възложи на мен. Гигс взе своето решение. Трябва да си много смел, за да предприемеш подобна стъпка“, разкри Моуриньо.

„Мисля, че Уейн Рууни е футболист за позицията на № 9. Той не е десетка. Може би девет и половина, но в никакъв случай не е № 6. Има много постове във футбола, но на най-трудната от тях се изисква да умееш да пратиш топката в мрежата. Искате да знаете за младите футболисти. Естествено, че ще ги използвам, ако имат нужните качества. Все пак през кариерата си съм дал шанс на 49 млади играчи“, допълни 53-годишният мениджър на Манчестър Юнайтед.