Арсен Венгер обяви, че напуска Арсенал в края на сезона. Така той слага край на 22-годишен престой начело на „артилеристите“. Една цяла епоха, в която французинът записа редица успехи и рекорди в английския футбол.

Сега за клуба остава нелеката задача да намери наследник Венгер. Това обаче е много труден за разрешаване проблем. Предлагаме ви други случаи, в които на отбори се налага да заменят легендарни треньори.

Ги Ру: 44 години в Оксер – 1961-2005 г. (наследен от Жак Сантини)
Както и да се погледне, 44 години в един клуб е много дълъг период. Ру е само 22-годишен, когато кандидатства за работа в Оксер, който по това време се лута в регионалните лиги, а през годините извежда отбора до една шампионска титла (1995/96) и четири пъти печели Купата на Франция. Наследен е от бившия треньор на Лион, Тотнъм и националния отбор на Франция Жак Синтини, но не престава да се върти около отбора и влиянието му е все още силно. Това води до конфликт между легендата и заместника му през целия сезон 2005/06. В крайна сметка Ги Ру излиза победител и Сантини е уволнен. Любопитното е, че оттогава не е работил начело на друг отбор.

Бил Струт: 34 години в Рейнджърс – 1920-54 г. (наследен от Скот Саймън)
По време на престоя си в клуба от „Айброкс“ Бил Струт печели 18 шампионски титли на Шотландия. Той остава синоним на цяла епоха от историята на Рейнджърс, но наследникът му също се справя много добре. За 13 години начело на „сините“ Саймън печели шест титли (включително два требъла) и става първият треньор, извел британски тим до финал в Европа. През 1961 година губи с 1:2 от Фиорентина в спора за КНК. През 1967-а Скот Саймън е уволнен, въпреки че по това време тимът му е лидер в класирането.

Сър Алекс Фъргюсън: 27 години в Манчестър Юнайтед – 1986-2013 г. (наследен от Дейвид Мойс)
Горкият Мойс! Какво ли е трябвало да отговори през онзи майски ден на 2013 година, когато Сър Алекс Фъргюсън се е появил в дома му, за да му каже, че той ще бъде новият мениджър на Манчестър Юнайтед? Никой тогава не е искал мнението на самия Дейвид Мойс, на когото е поставена тежката задача да наследи най-великия мениджър в историята на английски футбол и да се справи с един отбор, който току що е станал шампион на Висшата лига. Седмото място в класирането начело на „червените шампиони“ не е голямо постижение.

Мат Бъзби: 23 години в Манчестър Юнайтед – 1945-69 г. (наследен от Уилф Макгинес)
Наследяването на една легенда може да се окаже пагубно за здравето на всеки. След като два пъти създава „червените дяволи“ от нулата – един път преди Трагедията в Мюнхен и един път след това, Бъзби напълно си заслужава пенсията. Уилф Макгинес е само на 31 години и начело на втория отбор на Манчестър Юнайтед, когато е избран за наследник на Великия Мат. Нещата обаче не се развиват добре. Юнайтед финишира осми през първия му сезон начело на отбора, а през ноември следващата година е уволнен. Мат Бъзби се завръща за временно на поста. До каква степен стресът и травмата от уволнението са се отразили на здравето на Макгинес? Свидетелство за това е, че съвсем скоро опада цялата му коса.

Браян Клъф: 19 години в Нотингам Форест, 1975-93 г. (наследен от Франк Кларк)
В последния си сезон начело на отбора Браян Клъф не успява да спаси Нотингам от изпадане от Висшата лига. Неговият наследник получава двойна тежка задача. Не само, че трябва да замени треньорска легенда, но и да върне Форест обратно в елита още на следващата година, въпреки че най-добрите играчи на отбора – Рой Кийн и Найджъл Клъф, са продадени. Франк Кларк успява и дори изгражда добър отбор около Стан Колимор, който завършва на трето място в първия си сезон след завръщането във Висшата лига и се класира за участие в евротурнирите.

Мигел Муньос: 15 години в Реал (Мадрид), 1959-74 г. (наследен от Милян Милянич)
В днешно време е напълно немислимо един треньор да остане начело на Реал (Мадрид) в продължение на 15 години. Спечелването на девет шампионски титли и два пъти на КЕШ помага на Муньос да се задържи толкова дълго на „Сантяго Бернабеу“. Когато напуска през 1974 година, Луис Малоуни става първият от четирите временни треньори на тима. През лятото начело на отбора застава бившият селекционер на Югославия и треньор на Цървена звезда Милян Милянич. В първите си два сезона начело на „белия балет“ той взима две шампионски титли, но не успява да спечели феновете. Запомнен е с изключително непопулярното решение да не пътува за Белград за гостуване на Цървена звезда в евротурнирите, тъй като обича бившия си отбор от Белград. След като не печели нито един трофей през сезон 1976/77 и започва слабо през следващия шампионат, Милянич е уволнен.

Дон Реви: 13 години в Лийдс, 1961-74 г. (наследен от Браян Клъф)
Въпросът не е в това, че Реви е най-великият мениджър в историята на Лийдс, а че е олицетворение на самия клуб. Той е като втори баща за повечето играчи, на които освен предоставянето на съвети и помощ, собственоръчно прави масажи. Извежда Лийдс до две шампионски титли и два пъти печели Купата на панаирните градове (предшественикът на Купата на УЕФА). Дон Реви дори сам определя десена на екипите за отбора. Когато през 1974 година поема националния отбор на Англия, ръководството на Лийдс решава да го замени с негова пълна противоположност. Браян Клъф веднага заявява на всички играчи, че са измамници заради стила им на игра, печели само един от първите си шест мача и след 44 дни начело на отбора е уволнен.

Джок Стийн: 13 години в Селтик, 1965-78 г. (наследен от Били Макнийл)
Джок Стийн е става едва четвъртият мениджър в историята на „детелините“, когато през 1965 година поема тима. Уили Мейли води Селтик в продължение на 43 години, но е трудно да се приеме за негов наследник Джими Макстей, който е треньор на „зелено-белите“ във времето на Втората световна война, когато първенството не се провежда. Стийн печели десет шампионски титли, но върхът е триумфът в КЕШ през 1967 г. Когато напуска през 1978 г., за негов наследник е избран Били Макнийл, той обаче не само не може да надскочи сянката на своя предшественик, но и собствената си слава от времената играч. Все пак изиграва почти 800 мача за Селтик и е капитан на „Лъвовете от Лисабон“, които печелят КЕШ през 1967 г. Все пак Макнийл печели три шампионски титли за пет години при първия си престой начело на „детелините“. Завръща се през 1987 година, за да стане шампион още един път.

Кени Далглиш: шест години в Ливърпул, 1985-91 г. (наследен от Греъм Сунес)
Невъзможно е да се оцени колко много означава Кени Далглиш за Ливърпул. След осем години превъзходни изяви като футболист на „червените“, Далглиш пренася блясъка си и на треньорския пост. Печели три шампионски титли и два пъти ФА Къп, но по-важна е ролята, която изиграва за духа на клуба след Трагедията на „Хилзбъро“. След като успява да изправи Ливърпул на крака след ужаса, довел до смъртта на 96 фенове, Далглиш напуска. Начело на застаряващия отбор застава Греъм Сунес. Въпреки че печели ФА Къп през 1992 година, престоят му на „Анфилд“ е провал и подава оставка след загуба от Бристъл Сити за Купата.

Отмар Хицфелд: шест години в Байерн, 1998-2004 (наследен от Феликс Магат)
Шест години не е особено дълъг период, в сравнение с някои други треньори от посочения по-нагоре списък, но Хицфелд е най-дългозадържалия се треньор на Байерн след промоцията на клуба в Бундеслигата през 1956 г. Той извежда баварците до четири шампионски титли и триумф в Шампионската лига. За негов заместник е избран Феликс Магат и първите две години от престоя му са доста добри. Печели два поредни дубъла, а това се случва за първи път в историята на германския футбол. Всичко тръгва наопаки през сезон 2006/07 и Магат е уволнен, след като Байерн се оказва изправен пред опасността да пропусне класиране за Шампионската лига. Хицфлед се завръща, за да довърши сезона.

Йохан Кройф: шест години в Барселона, 1988-96 (наследен от Боби Робсън)
Той не само поставя основите и принципите, които и до днес ръководят Барселона, печели четири шампионски титли и КЕШ, Кройф успява да се задържи начело на отбора в продължение на шест години. Никой не е оставал толкова дълго като треньор на „Камп Ноу“. За кратко холандецът е заменен от неговия асистент Карлес Рексач, а след това идва Боби Робсън. Англичанинът печели Кралската купа, КНК и ръководи отбора в най-добрия сезон в кариерата на бразилеца Роналдо, Робсън остава в Барселона само една година. Заменен е от Луис ван Гаал.
Ник МИЛЪР, ESPN
Превод от английски на Веселин Русинов, БЛИЦ СПОРТ

РЕЗУЛТАТИ, ГОЛМАЙСТОРИ И КЛАСИРАНЕ ВЪВ ВИСШАТА ЛИГА