Манчестър Сити стана шампион на Англия за четвърти път в последните пет години (общо 8 титли) след невероятна драма в последния 38-и кръг на Висшата лига. В него "гражданите" победиха Астън Вила с 3:2 след обрат за пет минути между 76-ата и 81-ата, докато Ливърпул записа късен успех с 3:1 над Уулвърхяптън, но остана на точка от шампиона.

Нещата се развиха чудесно за Манчестър Сити, след като Ливърпул изостана с 0:1 у дома срещу Уулвърхямптън с гол на Педро Нето. Мърсисайдци стигнаха до равенството в 24-ата минута с попадение на Садио Мане и върнаха интригата в класирането.

Тя страна още по-голяма 13 минути по-късно, когато Астън Вила поведе на Манчестър Сити с 1:0 с гол на Мати Кеш (37'). Така на полувремето Манчестър Сити и Ливърпул бяха с по 90 точки, но "гражданите" заемаха върха с по-добра голова разлика (+5) и равенство в преките двубой с мърсисайдци (две срещи по 2:2).

Минути след началото на втората част Габриел Жезус пропля хубава възможност за Манчестър Сити, докато в Ливърпул Уулвърхямптън имаше претенции за дузпа.

Класирането можеше да има нов водач, ако гол на Садио Мане за Ливърпул срещу "вълците" в 51-ата минута не бе отменен заради засада.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

Ситуацията за Манчестър Сити стана критична в 69-ата, в която Филипе Коутиньо вкара втори гол за Астън Вила. При това положение "гражданите" оставаха на върха, но евентуален гол на Ливърпул в другия мач, щеше да ги принуди да вкарат три попадения, за да вдигнат трофея.

Въпросният гол за Ливърпул можеше да падне минута след попадението за Астън Вила, но Трент Александър-Арнолд стреля в гърба на бранител от чудесна възможност на опразнена врата.

Манчестър Сити се доближи на два гола от шампионски обрат след попадение на Илкай Гьондоган за 1:2 срещу Астън Вила в 76-ата минута. Само две минути след това само едно попадение делеше Сити от титлата, тъй като Родри изравни срещу Вила, но "гражданите" все още бяха зависими от случващото се на Ливърпул - Уулвърхямптън.

Чудото за Манчестър Сити стана реалност в 81-ата, в която Илкай Гюндоган вкара трети гол за "гражданите" и така прати тима си на върха, вече без значение какво прави претендентът Ливърпул.

Мърсисайдци стигнаха до аванс срещу Уулвърхямптън (2:1) с гол на Мохамед Салах в 84-ата минута и се надяваха Астън Вила да изравни на Манчестър Сити в последните минути.

Ливърпул стигна до трети гол (3:1), дело на Андрю Робъртсън, в 89-ата минута срещу Уулвърхямптън, но това нямаше особено значение, тъй като Астън Вила не успя да вкара за равенство срещу Сити и загуби с 2:3. След последния съдийски сигнал на "Етихад" фенове на "гражданите" нахлуха на терена, за да отпразнуват триумфа на любимците си.


МАНЧЕСТЪР  СИТИ - АСТЪН ВИЛА 3:2
0:1 Мати Кеш (37'), 0:2 Филипе Коутиньо (69'), 1:2 Илкай Гюндоган (76'), 2:2 Родри (78'), 3:2 Илкай Гюндоган (81')


ЛИВЪРПУЛ - УУЛВЪРХЯМПТЪН 3:1
0:1 Педро Нето (3'), 1:1 Садио Мане (24'), 2:1 Мохамед Салах (84'), 3:1 Андрю Робъртсън (89')