Клубовете от Висшата лига ще гласуват на годишното си общо събрание през юни по предложение за премахване на системата ВАР от началото на следващия сезон. Това съобщиха медиите на Острова.

ВАР се използва в английския шампионат от 2019 г. насам, но през този сезон имаше много спорни моменти, което засили критиките към системата и накара някои клубове да недоволстват. 

Уулвърхемптън вече официално внесе във Висшата лига резолюция, в която призовава ВАР да бъде премахнат това лято. Това ще предизвика гласуване, когато представителите на 20-те клуба се съберат на годишната си среща в Харогейт (на 6 юни).

В изявлението на "вълците" се посочва, че този ход е направен "след внимателно обмисляне и с най-голямо уважение към Висшата лига, съдийската организация PGMOL и нашите съперници".

"Не обвиняваме никого - всички ние просто търсим най-добрия възможен резултат за футбола - и всички заинтересовани страни работиха усилено, за да се опитат да направят въвеждането на допълнителната технология успешно. След пет сезона с ВАР във Висшата лига обаче е време за конструктивен и критичен дебат относно нейното бъдеще. Нашата позиция е, че цената, която плащаме за малко повишаване на точността, е в разрез с духа на нашата игра и в резултат на това трябва да я премахнем от сезон 2024/25", се добавя в позицията на Уулвърхемптън.