Саутхемптън победи у дома Ливърпул с минималното 1:0 в първата среща от 1/2-финалния им сблъсък в турнири за Купата на Лигата в Англия. Нейтън редмънд (20) вкара победния гол за „светците”, които нанесоха първа загуба на съперника от 4 декември, когато Ливърпул падна с 3:4 при визитата си на Борнемут във Висшата лига. Мърсисайдци още нямат победа тази година след равенствата 2:2 при гостуването на Съндърланд за първенство и 0:0 срещу Плимут у дома за ФА Къп.

По традиция в тази надпревара мениджърите експериментират със съставите си и дават шанс за изява на онези играчи, които играят по-малко като титуляри във Висшата лига. Този път обаче френският мениджър на домакините Клод Пюел и германският му колега начело на мърсисайдци заложиха на най-доброто, с което разполагат. Извън състава на гостите бяха контузеният Джордан Хендерсън и голмайсторът Садио Мане, който е с националния тим на Сенегал на Купата на африканските нации в Габон.

Първи шанс да поведат имаха мърсисайдци в 18-ата минута, когато Емре Джан, Лалана и Фирмино направиха чудесна комбинация, завършила с мощен удар на бразилеца и спасяване на Фрейзър Форстър. Секунди по-късно Нейтън Редмънд можеше да се разпише за домакините, но вратарят Лорис Кариус спаси с крак.

Все пак в 20-ата минута Нейтън Редмънд вкара за 1:0 след извеждащо подаване на Джей Родригес. След това мърсисайдци доминираха, но до края на полувремето стигнаха до няколко корнера. Две минути преди почивката вратарят им Лорис Кариус спаси силен удар на сърбина Душан Тадич, който пропусна да удвои аванса на домакините.

През втората част „светците” действаха по-организирано и определено бяха по-близо до втори гол, отколкото мърсисайдци до изравнително попадение. В 62-ата минута бразилецът Филипе Коутиньо се завърна в игра след дълго лечение на травма, заменяйки Джорджиньо Вайналдум. Четири минути по-късно голмайсторът Редмънд изведе на чиста позиция Седрик Соарес, но португалецът пропусна.

В 83-ата минута късметът бе на страната на гостите, след като Шейн Лонг подаде на Редмънд и той технично направи прехвърлящ удар, но топката срещна напречната греда и след това бе изчистена от голлинията. До края на мача не се стигна до други попадения и всичко ще се решава на реванша, който е на 25 януари (сряда) на „Анфийлд” от 22:00 часа българско време.

В другия полуфинал Манчестър Юнайтед вече победи Хъл Сити с 2:0 като домакин и има комфортен аванс преди реванша.