Селекционерът на Англия Гарет Саутгейт коментира писмото, което Борислав Михайлов изпрати до УЕФА. Припомняме, че президентът на БФС остро критикува факта, че в английския лагер преекспонират темата с расизма и подклаждат допълнително напрежение преди мача в София. Евроквалификацията в понеделник от 21:45 часа.

Саутгейт изрази съчувствие към Михайлов и дори сподели, че най-вероятно и той е щял да се чувства по този начин на негово място. 

"Разбирам напълно начина, по който се чувства президентът на БФС. Ние съвсем искрено отговорихме на зададените ни въпроси. Това бе препредадено в България по определен начин, който може да изглежда провокативен, или, че ние сме тези, които поставят темата на масата. Така че, ако аз бях на неговото място и четях тези цитати, без да знам контекста защо тези неща са казани и факта, че това са отговори на определени въпроси, вероятно щях да се почувствам по същия начин", коментира Саутгейт в Прага, където днес от 21:45 часа англичаните гостуват на Чехия.

"Не се опитваме да създадем ситуация по никакъв начин, далеч сме от това. Надяваме се в следващите 72 часа да говорим само за два футболни мача", каза треньорът на "трите лъва".

Winbet - най-голямото разнообразие от пазари! (18+)

"Не гледаме на другите държави от позицията на безгрешни", подчерта Саутгейт. 

"Това, което се случи в Хартлипул преди няколко седмици (б.р. - расистки прояви на мач между Хартлипул и Доувър) най-вероятно е много по-лошо от нещата, които съм виждал и чувал в много други държави по света. Така че трябва да сме много внимателно как отразяваме всичко", добави специалистът.

Саутгейт уточни, че има пълно доверие в "тристепенния протокол" на УЕФА, при който при расистки прояви съдията ще изисква по уредбата на стадиона зрителите да бъдат призовани да спрат с действията си. Ако това не се случи, играчите ще напуснат терена временно или дори за постоянно, ако е необходимо.

"Най-важното за мен е, че всички играчи и целият щаб имат подкрепата, всички сме заедно при всеки проблем. Имахме ситуация в Черна гора, искахме да сме ясни, какво може да стане, ако нещо такова се случи в бъдеще. Ясни сме по този въпрос. Разбира се, ние имаме вяра в процеса на УЕФА. Искаме играчите да се концентрират върху футбола. Трябва да им осигурим безопасна и сигурна обстановка за игра", добави Гарет Саутгейт.

Нашата квалификационна група за Евро 2020