Един английски клуб привлече вниманието през този сезон на ФА Къп. Скромният Сътън Юнайтед може да се намира на 16-о място от 24 отбора в пета дивизия, но по пътя си до историческото първо участие в осминафиналите на турнира елиминира три отбора от по-горни дивизии. „Кехлибарено-шоколадовите“ в последните дни нашумяха с отстраняването на втородивизионния Лийдс и с присъствието в състава си на 45-годишния и близо 150-килограмов резервен вратар Уейн Шоу.

Преди това обаче Сътън Юнайтед отстрани Челтнъм (Лига 2) и Уимбълдън (Лига 1). По този начин скромният тим от южното лондонско предградие си проби място в осминафиналите, където ще се изправи срещу елитния Арсенал. На „Гендър Грийн Лейн“ се надяват на сериозни приходи от рекламни и телевизионни права покрай мача с „артилеристите“, но знаят, че капацитетът на стадиона е ограничен до 5013 седящи места. Именно заради това от клуба предупредиха, че с предимство при закупуването на билет за големия мач ще имат феновете, притежаващи сезонни карти към 19:55 часа на 30 януари.

Срещу Арсенал Сътън Юнайтед ще опита да повтори най-големия си клубен успех – да елиминира за ФА Къп отбор от английския елит. През 1989 г. тимът прави това срещу Ковънтри в мач от третия кръг след успех с 2:1. Настоящият клуб на Владимир Гаджев в момента може и да затънал в Лига 1, но тогава е твърд участник в старата Първа дивизия и само 18 месеца по-рано „небесносините“ печелят ФА Къп. Сега тимът на Арсен Венгер ще гостува на „Гендър Грийн Лейн“, след като преди 18 месеца спечели най-стария клубен трофей в света.

С отстраняването на Ковънтри Сътън влиза във фолклора на ФА Къп, тъй като едва 24 години отбор извън горните четири дивизии ще елиминира тим от елита. През 2013 години Лутън изхвърля Норич.

„Само ФА Къп може да ти даде такава възможност на клуб извън най-силните четири първенства в нашата футболна пирамида“, коментира мениджърът на тима Пол Досуел.

Самият Досуел (на снимката вляво) няма да получи никакъв бонус от силното представяне на тима си. Подобно на всички треньори от пета английска дивизия и по-долните нива, 50-годишният специалист работи на доброволни начала. Случаят с Пол Досуел обаче е различен. Той не само не получава заплата или премия откакто е поел отбора преди девет години, но дори сам плаща на клуба. Собственикът на компания за недвижими имоти всяка седмица осигурява по 2000 паунда на Сътън Юнайтед. Преди две години дори отпусна безсрочен заем от 450 000 паунда на клуба, за да може да бъде поставен свръхмодерен терен на „Гендър Грийн Лейн“.

„Пол е уникален. В днешно време никой не прави каквото и да е, ако няма да извлече полза. Той обаче ни даде пари. Отстраняването на Уимбълдън в третия кръг ни донесе бонус от 500 000 паунда. Казах му: „Тези пари са твои!“ Знаете ли какво ми отговори: „Не ги искам“, разкри собственикът на клуба Брус Елиът.

Въпреки че работи без пари, Пол Досуел не е някакъв лаик в треньорския занаят. Преди да поеме Сътън Юнайтед през 2008 г., той е работил в други клубове. През миналия сезон под негово ръководство „кехлибарено-шоколадовите“ записаха 26 поредни мача без загуба, за да спечелят промоция за пета дивизия. Освен това има на разположение и няколко опитни играчи. Ник Бейли е играл в Чемпиъншип за Мидълзбро и Чарлтън, халфът Крейг Ийстмънд (на снимката вдясно) има мачове за Арсенал, включително и в Шампионската лига през 2010 година. Нападателят Мат Тъбс пък беше част от Кроули, който през сезон 2010/11 отпадна от Манчестър Юнайтед на осминафиналите на ФА Къп на „Олд Трафорд“.

Досуел, който има седем деца, често скромничи за своята футболна филантропия към Сътън Юнайтед, който за няколко години превърна в модел за клуб от малка и сплотена общност.

„Може би не знаете, но ние водим борба на три фронта. Освен в първенството и ФА Къп, участваме и в аматьорския турнир ФА Трофи. Там сме в третия кръг. Качественият терен, в който инвестирах парите си, помага на клуба да развива добре юношите си. Само преди седмица, когато елиминирахме Уъртинг след дузпи в преиграването на мача от втория кръг на ФА Трофи, на трибуните имаше много деца от школата, които тренираха на терена непосредствено преди нашия мач. Това е голямата награда за мен. Каквото и да се случи, това игрище ще служи на стотици хора в следващите години“, признава мениджърът на скромния петодивизионен тим.

Пол Досуел, който е дългогодишен фен на Саутхемптън, признава, че хубавият терен обаче може да се окаже минус за неговия отбор срещу отбори от по-горни дивизии.

„Всички тимове от Висшата лига или Чемпиъншип разполагат с подобни игрища на своите бази. За нас щеше да бъде предимство, ако теренът ни беше от ниско качество. Аз обаче предпочитам, ако сътворим някаква сензация в турнира, да видя коментари, че сме продължили напред заради по-добрата си игра, а не заради терена“, разкрива Досуел.

Сътън Юнайтед направи вече своята малка изненада на „Гендър Грийн Лейн“, елиминирайки с 1:0 втородивизионния Лийдс, който е четвърти в Чемпиъншип или точно 83 места пред „кехлибарено-шоколадовите“. Клубът си спечели симпатии от цял свят, а едно достойно представяне срещу Арсенал, а защо не и елиминиране на „артилеристите“, само ще добави повече положителни емоции към приказката на скромния тим от южното лондонско предградие.
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ

ВСИЧКО ЗА ФА КЪП - ТУК