Челси продължава да разочарова феновете си и записа ново поражение след това при визитата на Евертън (1:3) в миналия кръг. Този път футболистите на Франк Лампард изненадващо загубиха у дома от Борнемут с 0:1 в среща от 17-ия кръг на английската Висша лига.

„Черешките“ шокираха „Стамфорд Бридж“ с гола на Дан Гослинг (84) в края на срещата след пас на Лерма и спряха серията си от пет поредни загуби в елита. Съдията прегледа ситуацията с ВАР заради съмнения за засада, но в крайна сметка призна гола, въпреки че страничният рефер бе вдигнал преди това флага си. Вратарят Аарън Рамсдейл пък отчая нападателите на лондончани, които нямаха никакъв късмет в завършващата фаза и нижеха пропуск след пропуск.

След успеха си Борнемут се изкачи на 14-а позиция с 19 точки, отдалечавайки се на 4 от зоната на изпадащите. Челси остава на четвъртата позиция  29 точки и на 3 зад третия Манчестър Сити.

Бърнли излъга у дома Нюкасъл с 1:0 след попадение на Крис Ууд (58). Така „виненочервените“ са вече на 12-о място с 21 точки и се доближиха само на една от „свраките“, които са на 11-а позиция.

Шефилд Юнайтед пък срази гостуващия Астън Вила с 2:0 и се доближи само на 4 точки от четвъртото място. Джон Флек (50, 73) вкара и двата гола за „остриетата“ след асистенции на Лундстрам и Макколдрик. Така те вече са пети с 25 точки и на 4 зад Челси. Гостите от Бирмингам са 17-и с 15 точки и само заради головата си разлика не са в зоната на изпадащите.