Актуалният шампион на Англия Манчестър Сити успя да победи запътилия се към титлата Ливърпул с 2:1 в изключително интригуващ мач от 21-ия кръг на Висшата лига. Поражението е първо за "мърсисайдци" този сезон в първенството. Ливърпул на Юрген Клоп не познаваше вкуса на загубата от цели 21 мача. За последно тимът от "Анфилд" падна на 6 май - 0:1 от Челси на "Стамфорд Бридж", след което последваха 18 победи и 3 равенства.

На стадион "Етихад" тази вечер Сити поведе чрез Серхио Агуеро в 40-ата минута, а Роберто Фиримино изравни в 64-ата. В герой за "гражданите" се превърна Лерой Сане, който в 72-ата се разписа за 2:1.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

След ценния успех отборът на Пеп Гуардиола скъси дистанцията от лидера на само 4 точки. Ливърпул оглавява класирането във Висшата лига с 54, Сити има 50, а трети с 48 е Toтнъм.

"Гражданите" бяха опрени до стената, след като регистрираха три загуби през декември и изостанаха на 7 точки от непобедения преди този мач Ливърпул. С постигнатата важна победа обаче Сити възвърна шансовете си за запазване на шампионската корона и показа на "мърсисайдци", че доста трябва да се потрудят преди да завоюват първа титла от 29 години. Освен това в Ливърпул още пазеха горчив спомен от последното гостуване на "Етихад" във Висшата лига - загубата с 0:5. Днес "мърсисайдци" бяха близо до точката, но в крайна сметка си тръгнаха с празни ръце. 

Футболистите на Гуардиола и Клоп се вкопчиха в здрав дуел още в началото. Първата интересна ситуация беше в 19-ата минута. Гостите организираха контраатака, а двойното подаване между Салах и Фирмино елиминира защитата на Сити. Последва пас към Мане, който пусна топката покрай Едерсон, но тя срещна гредата. В опита си да изчисти вратарят уцели Джон Стоунс, който едва не си вкара автогол, но със сетни сили изби топката от самата голлиния. 

В 28-ата минута "гражданите" имаха отлична ситуация за гол. Стърлинг напредна отдясно и върна топката към Давид Силва, но той не я уцели добре и пропусна да открие резултата.

Избраниците на Гуардиола продължиха да контролират играта, а попадението във вратата на Ливърпул не закъсня. При първия точен удар Сити поведе. В 41-ата минута Бернардо Силва подаде на Агуеро, който матира Деян Ловрен и с мощен изстрел под гредата не остави шанс на Алисон - 1:0.

Аржентинецът се разписа в седми пореден домакински мач срещу Ливърпул, a попадението беше под №250 за нападателя в официални двубои в цялата му кариера.

В началото на втората част Стърлинг поиска дузпа за фаул на Робъртсън. Съдията Антъни Тейлър прецени, че няма нарушение и не уважи претенциите на гостите. 

В 64-ата минута грешка на Едерсон не беше наказана, но секунди по-късно "червените" стигнаха до изравнителен гол. Александър Арнолд центрира на далечната греда към Робъртсън, който майсторски върна топката успоредно на голлинията и там връхлитащият Фирмино с глава я засече точно - 1:1.

В 72-ата минута "гражданите" отново поведоха. Стърлинг подаде на включилия се на скорост Сане, който стреля по земя, топката се отби в лявата греда на вратата на Алисон и премина зад голлинията - 2:1. 

Малко преди края гостите не успяха да изравнят след разбъркване пред Едерсон, при което все пак защитниците на Сити изчистиха топката. Тя пък се озова в Агуеро, който изскочи сам срещу Алисон, опита финт, но не можа да вкара за втори път. След това и Салах направи пропуск и Манчестър Сити ликува след последния съдийски сигнал - 2:1.

АНГЛИЯ, ВИСША ЛИГА - СЕЗОН 2018/2019