Тайни плащания на играчи и футболни агенти са фокусът на мащабното разследване, водено от братанските данъчни власти. Това обявиха френските сили, които сътрудничат на следствието. Подозренията се, че са извършени сериозни данъчни измами при трансфери на играчи между френски и английски елитни клубове.

Според информация на „Би Би Си“ чрез различни схеми са укрити поне 5 милиона паунда данъци. Вчера 180 служители на британските данъчни власти проведоха обиски на стадионите на Нюкасъл и Уест Хям, а бившият член на управата на „свраките“ Лий Чарнли е сред арестуваните по случая. От Челси разкриха, че офиси на клуба също са били претърсени.

„Британските власти подозират, че тайни плащания са облагодетелствали определени играчи, техните агенти и трети страни. Така е избегнато данъчно и социално облагане на тези приходи“, заявиха от френската прокуратура.

Властите в Париж уточниха, че на територията на Франция са били обискирани 10 места и четирима души са задържани. Молбата за съдействие от страна на британците е постъпила през месец юли 2016 година, а девет месеца след това благодарение на проведеното съвместно разследване са били издадени съдебни заповеди.