Днес предстои да се изиграят първите осем мача от 20 кръг на Висшата лига. Това означава, че сезонът вече е преполовен. До момента се извъртяха 19 кръга от общо 38 в първенството на английския елит. Преди днешните мачове Манчестър Сити има спечелени 55 точки, което е повече от завоюването от всеки друг тим в историята преди Боксинг дей.

„Гражданите“ имат 13 точки аванс пред най-близкия си преследвач в класирането (Манчестър Юнайтед) и вероятно според мнозина всичко в битката за върха е предрешено. Дали обаче това е така и какво има да ни подскаже историята?

Мениджърът на тима Пер Гуардиола вероятно ще е доволен да научи, че седем от последните осем треньори, които са водили в класирането по Коледа, след това стават шампион. В списъка е и наставникът на Челси Антонио Конте, който точно преди година имаше аванс от шест точки на върха на класирането. В края на сезона „сините“ стигнаха до титлата, записвайки 30 победи в 38 мача.

Манчестър Сити със сигурност е основният фаворит за спечелването на титлата, но да не забравяме, че сега е едва средата на сезона и има още много мачове да се изиграят до края на шампионата през май. Като обица на ухото на „гражданите“ трябва да бъде сезон 1997/98, когато Арсенал навакса пасив от 13 точки и стана шампион. По време на Коледа цели пет отбора бяха преди „артилеристите“ в класирането, но тимът на Арсен Венгер ги задмина, след като спечели 15 от последните си 20 мача в първенството и финишира на точка пред Манчестър Юнайтед.

Последният тим, спечелил титлата без да е водач по Коледа, беше именно Манчестър Сити. Това стана през сезон 2013/14 под ръководството на Мануел Пелегрини. Тогава „небесносините“ спечелиха битката с Ливърпул на Брендън Роджърс. Манчестър Юнайтед и Арсенал са останалите два тима, които от създаването на Висшата лига са ставали шампион, без да водят в класирането по Коледа.

Едва ли ще бъде изненада, ако се каже, че Сър Алекс Фъргюсън държи рекорда за най-много спечелени титли, след като тимът е начело в подреждането по време на Рождество Христово. Пет от 13-те титли на шотландеца с „червените дяволи“ идват при такова класиране. Техен беше и досегашният рекорд за най-голям аванс по Коледа – 12 точки през сезон 1993/94. Впечатляващото е, че Сър Алекс държи и рекорда и по спечелени златни медали във Висшата лига, след като тимът му изостава в класирането по Рождество Христово – осем пъти.

Жозе Моуриньо е единственият друг мениджър във Висшата лига, който има повече от една титла след пасив в подреждането на шампионата към 25 декември. Той има три подобни случая. Ако иска да запише четвърти, Специалния ще трябва да навакса страховития пасив от 13 точки.

Антонио Конте и Карло Анчелоти с Челси, Клаудио Раниери с Лестър, Роберто Манчини с Манчестър Сити и Кени Далглиш с Блекбърн имат по една спечелена титла, след като оглавяват класирането на Коледа. В същото време и в трите пъти, в които Арсен Венгер става шампион с Арсенал, тимът му изостава в подреждането на Рождество Христово. Под негово ръководство „артилеристите“ два пъти оглавяват класирането на Коледа, но и двата пъти губят битката за титлата от Манчестър Юнайтед на Сър Алекс.

Трима мениджъри (Рафаел Бенитес, Брендън Роджър и Рой Евънс) извеждат Ливърпул до първото място на Рождество Христово, но и в трите случая „червените“ не стигат до титлата. Други паметни такива случаи имат Боби Робсън и Кевин Кийгън с Нюкасъл, Дейвид О'Лиъри с Лийдс, Джон Грегъри (Астън Вила) и Майк Уокър (Норич). В първия сезон на „канарчетата“ във Висшата лига Уокър поставя „жълто-зелените“ на върха на класирането на Коледа, но в края на сезона Норич е трети с 12 точки пасив зад шампиона Манчестър Юнайтед.
От посочените имена Грегъри претърпява най-големия срив. През сезон 1998/99 под негово ръководство Астън Вила приключва сезона на шесто място с 24 точки изоставане от „червените дяволи“, след като записва 11 загуби и едва пет победи в последните си 20 мача за сезона.
Джак КИТСЪН, thesackrace.com
Превод от английски на Веселин Русинов, БЛИЦ СПОРТ

КОЛЕДНАТА ИСТОРИЯ НА ВИСШАТА ЛИГА
СЕЗОН ЛИДЕР ПО КОЛЕДА КРАЙНО КЛАСИРАНЕ НА КОЛЕДНИЯ ЛИДЕР ШАМПИОН В КРАЯ НА СЕЗОНА
1992/93 Майк Уокър (Норич) трети Сър Алекс Фъргюсън (Манчестър Юнайтед)
1993/94 Сър Алекс Фъргюсън (Манчестър Юнайтед) първи Сър Алекс Фъргюсън (Манчестър Юнайтед)
1994/95 Кени Далглиш (Блекбърн) първи Кени Далглиш (Блекбърн)
1995/96 Кевин Кийгън (Нюкасъл) втори Сър Алекс Фъргюсън (Манчестър Юнайтед)
1996/97 Рой Евънс (Ливърпул) четвърти Сър Алекс Фъргюсън (Манчестър Юнайтед)
1997/98 Сър Алекс Фъргюсън (Манчестър Юнайтед) втори Арсен Венгер (Арсенал)
1998/99 Джон Грегъри (Астън Вила) шести Сър Алекс Фъргюсън (Манчестър Юнайтед)
1999/2000 Дейвид О'Лиъри (Лийдс) трети Сър Алекс Фъргюсън (Манчестър Юнайтед)
2000/01 Сър Алекс Фъргюсън (Манчестър Юнайтед) първи Сър Алекс Фъргюсън (Манчестър Юнайтед)
2001/02 Боби Робсън (Нюкасъл) четвърти Арсен Венгер (Арсенал)
2002/03 Арсен Венгер (Арсенал) втори Сър Алекс Фъргюсън (Манчестър Юнайтед)
2003/04 Сър Алекс Фъргюсън (Манчестър Юнайтед) трети Арсен Венгер (Арсенал)
2004/05 Жозе Моуриньо (Челси) първи Жозе Моуриньо (Челси)
2005/06 Жозе Моуриньо (Челси) първи Жозе Моуриньо (Челси)
2006/07 Сър Алекс Фъргюсън (Манчестър Юнайтед) първи Сър Алекс Фъргюсън (Манчестър Юнайтед)
2007/08 Арсен Венгер (Арсенал) трети Сър Алекс Фъргюсън (Манчестър Юнайтед)
2008/09 Рафаел Бенитес (Ливърпул) втори Сър Алекс Фъргюсън (Манчестър Юнайтед)
2009/10 Карло Анчелоти (Челси) първи Карло Анчелоти (Челси)
2010/11 Сър Алекс Фъргюсън (Манчестър Юнайтед) първи Сър Алекс Фъргюсън (Манчестър Юнайтед)
2011/12 Роберто Манчини (Манчестър Сити) първи Роберто Манчини (Манчестър Сити)
2012/13 Сър Алекс Фъргюсън (Манчестър Юнайтед) първи Сър Алекс Фъргюсън (Манчестър Юнайтед)
2013/14 Брендън Роджърс (Ливърпул) втори Мануел Пелегрини (Манчестър Сити)
2014/15 Жозе Моуриньо (Челси) първи Жозе Моуриньо (Челси)
2015/16 Клаудио Раниери (Лестър) първи Клаудио Раниери (Лестър)
2016/17 Антонио Конте (Челси) първи Антонио Конте (Челси)
2017/18 Пеп Гуардиола (Манчестър Сити) ??? ???

РЕЗУЛТАТИ, ГОЛМАЙСТОРИ И КЛАСИРАНЕ ВЪВ ВИСШАТА ЛИГА