Тотнъм излъга Челси с 1:0 на „Уембли“ в първия мач от лондонския сблъсък на полуфиналите в турнира за Купата на Лигата. Хари Кейн (26-дузпа) реализира победния гол за "шпорите", които взеха аванс преди реванша и замечтаха за финал и първи трофей от над 10 години. За последно те ликуваха в същата тази надпревара, печелейки я за четвърти път през 2008 година - 2:1 срещу Челси на финала. През 2015 година пък Тотнъм губи от "сините" с 0:2 на финала в този турнир.

Иначе успехът тази вечер за тима от Северен Лондон е трети поред над този съперник, след като в последните два мача за първенство Тотнъм спечели на два пъти с по 3:1. За последно това е правено през далечната 1963 година.

Началото на срещата бе динамично с атаки и към двете врати, но „шпорите“ първи имаха шанс да стигнат до гол. Още в 5-ата минута голмайсторът им Хари Кейн намери очертанията на вратата с акробатичен удар след центриране на Трипиър, но Кепа Арисабалага спаси. Лека полека играта се успокои и „сините“ владееха малко повече топката, а в защита действаха стабилно.

Winbet - победата е емоция! (18+)

В 20-ата минута удар на Азар бе отразен от вратаря на домакините, а само три минути по-късно съдията Майкъл Оливър реши да използва системата ВАР. Хари Кейн беше изведен зад защитата на гостите и вратарят го препъна, а след преглеждане на ситуацията реферът посочи бялата точка, въпреки че имаше и съмнения за засада на нападателя, покрит все пак от Рюдигер. Потърпевшият Хари Кейн (26-дузпа) реализира от наказателния удар и даде преднина на домакините.

До края на времето футболистите на Маурицио Сари натиснаха мощно и гредите помогнаха на домакините. В 39-ата минута Маркос Алонсо центрира отляво и Канте засече топката, но я прати в гредата, която бе верен помощник на вратаря и малко преди почивката след шут на Хъдсън-Одой.

През втората част Хари Кейн продължи да бъде футболистът, който най-често тормози отбраната на Челси. „Сините“ отвърнаха с удари на Азар и Канте, но вратарят Газанига беше на мястото си.

В 65-ата минута Хари Кейн падна и се хвана за левия крак, но получи медицинска помощ и продължи игра. Педро се появи в игра за гостите, а Ерик Ламела за домакините. Играта се накъса с нарушения, а положенията за гол бяха рядкост. Пет минути преди края Азар центрира отдясно, а Газанига не успя да овладее топката, но и влезлият като резерва Оливие Жиру не успя да стигне до нея.

До края на мача гостите не успяха да изравнят и ще трябва да заличават пасива си на своя "Стамфорд Бридж" в реванша на 24 януари.

Тотнъм – Челси 1:0
1:0 Хари Кейн (26-дузпа)

Съставите
Тотнъм: Пауло Газанига – Киърън Трипиър, Тоби Алдервайерлд, Давинсон Санчес, Дани Роуз – Хари Уинкс (90 - Скип), Муса Сисоко – Кристиан Ериксен (90+1 - Йоренте), Деле Али, Хьон Мин Сон (79 - Ламела) – Хари Кейн
Мениджър: Маурисио Почетино

Челси: Кепа – Сесар Аспиликуета, Антонио Рюдигер, Андреас Кристенсен, Маркос Алонсо – Н’Голо Канте, Жоржиньо – Рос Баркли (75 - Ковачич) – Вилиан (63 - Педро), Калъм Хъдсън-Одой (79 - Жиру) – Еден Азар
Мениджър: Маурицио Сари

Лондон, стадион „Уембли”
Съдия: Майкъл Оливър
Жълти картони: Санчес, Уинкс и Ламела (Тотнъм); Кепа (Челси)