Цяла нощ футболните фенове по света на спряха да коментират ситуацията с отменения гол на Аякс срещу Реал (Мадрид) в първи осминафинал на Шампионската лига. Преди почивката Николас Талиафико прати топката във вратата на Тибо Куртоа, но реферът Дамир Скомина след консултация с ВАР отмени попадението заради засада на Душан Тадич. Както е известно, "белият балет" спечели с 2:1 на "Йохан Кройф Арена". Още повече, че това беше първото използване на системата за видео помощ на реферите в историята на турнира.

Според правилата решението на словенския съдия е коректно, но във феновете останаха съмнения, че подпирането на Реал (Мадрид), направило впечатление през последните сезони, продължава в пълна сила. Мнозина не видяха нищо нередно в положението при гола на Талиафико. Дори се появиха колажи на президента на "белия балет" Флорентино Перес зад пулта на ВАР, а системата получи ново име: Видео асистент на Реал (Мадрид). 

Дискусията предизвика УЕФА да излезе с официално съобщение за ситуацията.

„В 38-ата минута на първия мач между Аякс и Реал (Мадрид) Николас Талиафико вкара гол, който беше отменен след преглеждане от ВАР. Решението е прието съгласно инструкциите за видеоасистент реферите. Попадението е отменено правилно, а заради засадата е отсъден свободен удар“, обявиха от европейската футболна централа.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Цялата ситуация предизвика полярни коментари в социалната мрежа. Спортният канал на телевизия „FOX” дори написа на профила си в „Туитър“: „Това е! Първият отменен гол в Шампионската лига заради ВАР. Естествено, всичко е в полза на Реал (Мадрид)“. Коментарът е придружен с емотикон на умислено човече.

Популярният телевизионен холандски водещ Бас Алтена сподели със своите последователи: „Дали още отсега не приключихме с ВАР и направо незабавно да връчим титлата от Шампионската лига на Реал (Мадрид)... Това, ако е футбол...“

Италианският журналист Танкреди Палмери се изказа в защита на решението на Скомина: „Току-що разбрах колко малко фенове познават правилата на футбола. Още по-малко знаят правилото за засада. А още по-малко пък знаят за какво служи ВАР.“

Мнозина съзряха цяла конспирация в подкрепа на Реал (Мадрид). Сред доводите им е дори фактът, че ден преди мача в Амстердам УЕФА смени съдията. Първоначално за рефер беше назначен полякът Шимон Марчиняк, но след това беше препратен за ВАР на срещата, а европейската футболна централа повери срещата на Скомина.

Други се съмняват относно тълкованието на правилото за засадата и доколко Душан Тадич влияе на играта и пречи на вратаря Тибо Куртоа да се намеси при удара на Талиафико.

ШАМПИОНСКА ЛИГА, СЕЗОН 2017/18 – КЛАСИРАНЕ, ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ