Преди малко повече от седмица футболът преживя поредното си чудо. Петодивизионният Линкълн елиминира елитния Бърнли и се класира за четвъртфиналите на ФА Къп. Така „дяволчетата“ се превърнаха в първия тим извън Футболната лига (обхващаща четирите най-горни нива на английския футбол) за последните 103 години, който достигна до петия кръг на най-стария клубен футболен турнир в света.

81 места разделяха Бърнли и Линкълн, но това нямаше огромно значение на „Търф Мур“ на 18 февруари, когато елитният тим допусна домакинска загуба с 0:1. „Дяволчетата“ играеха на 1/8-финал за ФА Къп за първи път от 130 години, но стигнаха до успеха с гол на Шон Раджет в предпоследната минута. Така тимът от Ийст Мидландс стана първият отбор извън Футболната лига, който достига четвъртфиналите след КПР през 1914 година. Трябва да се отбележи, че Линкълн достигна до мача с Бърнли, след като последователно елиминира третодивизионния Олдъм и втородивизионните Ипсуич и Брайтън.

„Това е футболно чудо. Отбор извън Футболната лига да стигне до четвъртфиналите. Шансът беше едно към 100. Момчетата бяха чудесни и играха страхотно срещу съперник от Висшата лига. В нашата дивизия футболът няма нищо общо с романтиката, но успехът срещу Бърнли е нещо специално“, коментира мениджърът на тима Дани Каули.

38-годишният Каули може и да похвали играчите си пред медиите, но пред самите футболисти продължи да бъде строг. Той им забрани да отворят касата с бира, която ги чакаше в съблекалнята след победата на „Търф Мур“. Мениджърът настоя момчетата му да запазят концентрацията си, тъй като три дни по-късно им предстоеше гостуване от първенството на пета дивизия срещу Норт Ферибай, отбор от село с население от 3900 жители.

Играчите на Линкълн не само изпълниха препоръката на треньора си, но и спечелиха с 1:0 пред предимно свои фенове, тъй като на трибуните на стадиона с капацитет от 2700 места имаше 2000 привърженици на „дяволчетата“. Последва и успех с 2:0 като гост на Борхам Ууд за ФА Трофи (турнир за отбори извън Футболната лига). Подкрепата на запалянковците си има основание. Сред тях се носи усещането за история, която може да бъде повторена.

През 1976 година един 32-годишен специалист с енергична и усърдна работа печели за Линкълн първата му промоция в трета дивизия от 24 години. Този треньор е Греъм Тейлър, който 15 години по-късно ще поеме националния отбор на Англия. Сега, малко повече от 40 години след онзи успех, „дяволчетата“ са начело на пета дивизия и вървят към промоция в четвърта дивизия (Лига 2), пет години след изпадането си. В момента тимът е воден също от млад и старателен специалист – Дани Каули.

„Според мен има очевидни паралели. Може да са минали повече от 40 години от времето на Греъм Тейлър, но усещането, което витае на нашия стадион „Синсил Бенк“, е същото. В това няма съмнение“, твърди президентът на клуба Боб Дориан.

Още повече, че имаше скорошен повод всички да си спомнят за Греъм Тейлър, който почина само преди малко повече от месец.

„Той беше изпреварил времето си. Помня, че след тренировка разхождаше отбора по терена и визуализираше предстоящия мач и работата на всеки един от футболистите. След него не бяхме виждали подобен треньор на нашия стадион. Това се промени с идването на Дани Каули. Това е човек, който работи по 20 часа в денонощието и то в почивния си ден“, твърди Крис Аштън, който е фен на Линкълн от 60 години.

Дани Каули пое Линкълн през лятото и зарази всички с ентусиазма си. Той въведе съвременните футболни анализи в клуба и позволи на феновете да присъстват не само на тренировките, но и на пресконференциите. Дани взе за свой асистент брат си Ники, с когото работеха преди това начело на Брейнтри, където съвместяваха треньорството с работата като учители. В момента те живеят заедно на квартира в града, далеч от семейството си, и запълват свободното си време с гледане и анализиране на мачове.

Двамата братя получиха професионални договори при „дяволчетата“, което бе повод да напуснат учителските си длъжности. Това обаче не промени възгледите им на преподаватели. Още на първата си тренировка те заведоха играчите в местната катедрала, където им показаха издяланото каменно дяволче, което присъства и на клубната емблема и е повод за прякора на тима.

Другата важна стъпка на братя Каули беше да покажат на футболистите видеозапис от деня преди пет години, когато Линкълн изпада от Футболната лига. За всички е ясно, че градът още не е преживял този тежък момент, въпреки че е минало доста време.

Дани и Ники Каули работят със заразяващ ентусиазъм. Те не само превръщат тренировките на отбора в по-прецизни и целенасочени, но и довеждат група доброволци, които изучават спортни науки в местния университет, за да анализират всичко случващо се на терена. Всичко това е съчетано с подобрение на физическата издържливост на играчите и въвеждането на специална диета.

Резултатите не закъсняват и са очевидни за всички. Линкълн се представя изключително силно на три фронта. Тимът е на полуфинал за ФА Трофи и на четвъртфинал за ФА Къп, където му предстои поредно голямо препятствие – елитния Арсенал. Освен това „дяволчетата“ са първи в първенството и вървят към промоция, каквато е и основната им цел.

Всичко това спечели много симпатии за треньора Дани Каули, който заради успеха на тима си трябваше да стори нещо, което не беше правил отдавна. Мениджърът на „дяволчетата“ се лиши от брадата си, за да се появи в студиото на „Би Би Си“ след победата над Бърнли. Каули признава, че това е специален момент, тъй като не се е бръснал дори заради сватбата си. Мнозина футболни романтици се надяват, че той отново ще хване бръснача на 12 март, ден след четвъртфинала с Арсенал, за да се появи отново в ефира на „Би Би Си“.
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ

ВСИЧКО ЗА ФА КЪП - ТУК