Уест Хям победи гостуващия Тотнъм с минималното 1:0 в лондонското дерби от 36-ия кръг на английската Висша лига. Така „чуковете” разбиха мечтита на „шпорите” да догонят лидера Челси и да се преборят за титлата. Победния гол за домакините реализира аржентинският халф Мануел Лансини (65) след асистенция на ганайския нападател Андре Аю.

„Шпорите” владееха повече топката, а “чуковете” изчакваха спокойно своя момент и можеха да поведат в 27-ата минута, когато Мануел Лансини излезе сам срещу вратаря Юго Лорис. Френският страж влезе остро с двата крака извън наказателното поле срещу Лансини и докато домакините искаха директен червен картон за Лорис, Куяте се пробва с прехвърлящ удар да намери празната врата, но не успя.

Вратарят на Уест Хям Адриан пък спаси два последователни удара на Хари Кейн в 21-ата минута, а при последвалото центриране от корнер отрази и удар с глава на Алдервейрелд.

В началото на второто полувреме Ериксен и Кейн от гостите шутираха неточно, пращайки топката покрай вратата. Така се стигна до 65-ата минута, когато Кресуел центрира остро от лявото крило, а защитниците на „шпорите” не успяха да изчистят добре топката, тя отиде към Аю, който намери Лансини. Аржентинецът се разписа от границата на вратарското поле за 1:0.

Мениджърът на Тотнъм Маурисио Почетино пусна в игра Муса Дембеле и Винсент Янсен, но и те не успяха да преодолеят защитата на “чуковете”. В 76-ата минута Адервейрелд сгреши в наказателното си поле и другият аржентинец в Уест Хям Кайери шутира от чиста позиция в право в Лорис. В последните секунди резервата Ашли Флетчър имаше чудесна възможност да огорчи отново Тотнъм, но не намери целта.

С този успех Уест Хям вече се гарантира и да теория оставане в елита. "Чуковете" имат 42 точки и са девети, но с повече изиграни мачове от останалите тимове във втората половина на наблицата. Тотнъм е втори със 77 точки и мач повече от лидера Челси, който при успех у дома срещу Мидълзбро в понеделник ще увеличи преднината си до 7 точки.

ВСИЧКО ЗА АНГЛИЙСКАТА ВИСША ЛИГА