Футболната асоциация на Англия прие решение за голяма промяна, която засега няма да засегне мачовете. На деца до 12-годишна възраст се забранява да правят упражнения, включващи играта с глава. Те ще имат възможност да тренират такива удари само веднъж месечно, при това с не повече от пет удара.

"Нашето проучване показа, че играта с глава в мачове с участието на толкова малки деца се случва съвсем рядко, затова промяна в правилника за самите двубои няма да има. Целта ни не е да лишим децата от насладата да играят футбол. Препоръките ни са насочени към треньорите, които не трябва да акцентират върху тези упражнения по време на тренировки, тъй като те не са подходящи за лица на такава възраст", заяви изпълнителният директор на асоциацията Марк Булингам.

Новото правило влиза в сила веднага. То е прието още от футболните федерации на Шотландия и Ейре и ще засегне и младите футболисти до 18 години. При тях броят на упражненията за игра с глава, които могат да правят в рамките на един месец, също ще бъде силно редуциран.

В САЩ вече забраниха на малките да играят с глава, но за първи път подобни намерения има и в Европа. Ако забраната се разпространи в цяла Европа, е напълно възможно бъдещите големи звезди на футбола да изключат попаденията с глава от арсенала си.

Според последното изследване, при футболистите вероятността за деменция е три пъти и половина по-голяма спрямо останалите хора.