Английската футболна лига планира да направи поредно нововъведение, с което да проследява крайниците на играчите. Целта е подпомагане на ВАР и разрешаване на спорните положения при засада.

Както е известно, от началото на този сезон в Премиър лийг системата за видеоповторения бе вкарана, но по доста странен начин. На Острова няма монитори, на които главните съдии да преглеждат ситуациите, а вместо това те очакват мнението на реферите от "тъмната стаичка", което в повечето случаи излиза доста, доста странно.

За пример, през изминалата седмица много спорен втори гол на Манчестър Сити бе зачетен при победата над Астън Вила с 3:0. Повторенията показаха, че засада на Стърлинг по-скоро има, но ескспертите от ВАР прецениха, че това не е така. Самият Давид Силва, който отклони топката към намиращия се в засада Стърлинг, призна, че е отиграл топката, което значеше 100%-ова засада. 

Това доведе и до редица дискусии, а в Англия явно са си взели поука и ще опитат да разрешат проблема. Новата технология ще проследява задния крак на всеки играч на терена и така ще стане ясно дали въвлечения в ситуацията футболист покрива засадата, или не.

Все още не е ясно дали новата технология ще може да бъде въведена в средата на сезона, но по всичко изглежда, че през следващия сезон тя ще действа.
ВИСША ЛИГА, СЕЗОН 2019/20 – КЛАСИРАНЕ, ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ