Всички погледи на футболните фенове са вперени в Англия, защото предстоят две от големите градски дербита - Манчестър Юнайтед срещу Манчестър Сити и Ливърпул срещу Евертън. И двата мача са част от 16 кръг на Висшата лига.

Двубоят край река Мърси е от 16:15 часа (българско време) на стадион "Анфийлд". Мърсисайдското дерби ще бъде под номер 280 в първенството на Англия.

Ливърпул е в серия от три поредни победи и без загуба до момента в шампионата на собствен терен. "Червените" са под пара, след като през седмицата победиха със 7:0 Спартак (Москва), именно като домакин. В последните си два мача отборът на Юрген Клоп отбеляза цели 12 попадения, а в 8 от последните си 9 двубоя във всички турнири, ливърпулци са отбелязали 3 или повече попадения. Проблемите с контузии пред Клоп са по-малко - Морено, Матип, Уорд и Клайн ще пропуснат срещата.

При "карамелите" ситуацията е коренно различна, като те са на едва 5 точки от зоната на изпадащите. След появата на Сам Алардайс обаче "сините" заиграха по-добре и са в серия от три мача без загуба във всички турнири, а в първенството са с две поредни победи. Проблемите с контузии пред Големия Сам са доста, като двубоя пропускат Бейнс, Коуман, Боласие, Баркли и Фунес Мори.

Вероятни състави: 
Ливърпул: Миньоле, Ловрен, Клаван, Арнолд, Милнър, Хендерсън, Вайналдум, Коутиньо, Салах, Мане, Фирмино

Евертън: Пикфорд, Ягиелка, Уилямс, Холгейт, Кени, Мартина, Гей, Дейвис, Рууни, Сигурдсон, Калвърт-Люин

Спектакълът в Манчестър се явява и дерби на върха във Висшата лига. Срещата е от 18:30 часа и ще бъде на "Олд Трафорд", но в подобно дерби това е без значение.

За домакините двубоят е от ключово значение, тъй като при загуба ще се окажат на цели 11 точки  зад Сити. Юнайтед се намира в подем, като е с четири поредни победи във Висшата лига, в които "червените дяволи" са отбелязали 12 попадения. Проблемът пред Жозе Моуриньо е един  - наказаният Пол Погба, който получи червен картон при победата над Арсенал в предишния кръг.

Гостите от "Етихад" са в невероятна серия в първенството, като в 15 двубоя те са победили 14 пъти и са записали само едно равенство. "Гражданите" са с 13 поредни успеха, а отбелязаните голове в тези мачове са цели 43 попадения. Единствените футболисти, които няма да бъдат на разположение на Хосеп Гуардиола са Джон Стоунс и Бенжамен Менди.

Вероятни състави: 
Манчестър Юнайтед: Де Хеа, Джоунс, Рохо, Валенсия, Йънг, Матич, Фелайни, Мата, Лингард, Рашфорд, Лукаку

Манчестър Сити: Едерсон, Компани, Отаменди, Уолкър, Делф, Фернандиньо, Де Бройне, Силва, Сане, Стърлинг, Агуеро

ЗВЕЗДЕЛИН ХРИСТОВ/ БЛИЦ Спорт

РЕЗУЛТАТИ, ГОЛМАЙСТОРИ И КЛАСИРАНЕ ВЪВ ВИСШАТА ЛИГА