До изключително любопитен момент може да се стигне във Висшата лига. Съществува вероятност Уест Хям и Ливърпул да играят извънреден плейоф за класиране в Лига Европа.

Преди последния кръг „чуковете“ са шести във Висшата лига с 62 точки. Ливърпул е осми с 59 точки, а между тях се намира Саутхемптън с актив от 60 точки.

Трябва да се уточни, че евентуалният плейоф може да се състои при определени условия. Първото от тях е Севиля да спечели финала за Лига Европа, което означава, че мърсисайдци няма да си гарантират участие в евротурнирите чрез битката в Базел на 18 май.

Ако „червените“ трябва да се класират за Европа чрез първенството, има сценарии да завършат наравно с Уест Хям по показателите точки, голова разлика и отбелязани голове.

Как може да се случи?

„Чуковете“ трябва да загубят от Сток Сити с 0:1 в неделя, а Ливърпул да победи Уест Бромич като гост с 2:1. Или Уест Хям да отстъпи с 1:2, а мърсисайдци да спечелят с 3:2 на „Дъ Хоуторнс“ и т.н. Като добавка към всичко това Саутхемптън трябва да не запише успех като домакин на Кристъл Палас.

Тогава Уест Хям и Ливърпул ще бъдат с по 62 точки и +14 голова разлика, както и с равен брой отбелязани попадения. В такъв случай правилникът на Висшата лига предвижда изиграването на един или повече мачове, за да се определи кой отбор ще завърши по-напред в класирането.

Класирането за Лига Европа

Манчестър Сити вече има гарантирано място в турнира, след като спечели Купата на Лигата. Ако „гражданите“ завършат в Топ 4, тяхната позиция в Лига Европа се прехвърля на шестия в класирането.

Същото се отнася и в случая, в който Сити завърши на пето място. Това всъщност е може би най-лошия вариант за клуба, тъй като „небесносините“ не може да завършат по-назад от пета позиция в класирането.

Ако Ливърпул спечели Лига Европа, червените се класират в групите на Шампионската лига. Кристъл Палас може да се класира за Лига Европа, ако спечели финала на ФА Къп на 21 май. Ако Манчестър Юнайтед триумфира с ФА Къп, седмият в класирането отбор получава място в евротурнирите.

  Резултати, програма и класиране в Англия - ТУК !!!