Мениджърът на Манчестър Юнайтед Оле Гунар Солскяер обяви, че Кристиано Роналдо ще направи повторен дебют за „червените дяволи“ срещу Нюкасъл утре от 17:00 часа българско време в мача между двата тима от Висшата лига. Феновете в Англия обаче няма да се насладят на този исторически момент, който се очаква да има рекорден телевизионен рейтинг по света. Причината е, че английските телевизии няма да предават мача на живо заради правило, въведено още през 60-те години. То забранява излъчването на футболни мачове в събота в часовия интервал между 14:45 и 17:15 часа английско време, а срещата между Манчестър Юнайтед и Нюкасъл е от 15:00 часа местно време.

Въпросното правило е наричано "3 p.m. blackout" - затъмнението в 3:00 следобед. То важи на територията на Англия не само за мачовете от Висшата лига, но и за тези от ФА Къп, Купата на лигата, Чемпиъншип и дори за евротурнирите. Мачовете от другите първенства по това време също не получават телевизионен ефир във Великобритания.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Законът е приет преди половин век по настояване на тогавашния собственик на Бърнли Боб Лорд, който счита, че телевизиите нанасят финансови загуби на по-скромните отбори, тъй като излъчват мачове на грандовете Ливърпул, Юнайтед и Арсенал в ранния съботен следобед. Тогава по принцип са срещите и на по-малките тимове. По тази причина някои от феновете предпочитат да си останат вкъщи и да гледат грандовете, отколкото да отидат на стадиона. Боб Лорд даже забранява на камерите на BBC да излъчват на живо от стадиона на Бърнли в продължение на пет години, а накрая успява да убеди босовете на Футболната лига да приложат правилото в цялата страна.

По време на пандемията затъмнението в 3:00 следобед беше отменено заради забраната за посещение на стадионите, но от новия сезон беше възобновено - и няма да бъде премахнато по изключение дори в специалния случай заради Кристиано Роналдо. Повторният дебют на португалеца на "Олд Трафорд" ще бъде видян само от феновете на стадиона, както и от тези, които ще гледат двубоя от друга страна.