Жребият за третия кръг на ФА Къп предизвика трепет сред феновете на Манчестър Юнайтед, както и сред тези на Рединг, тъй като двата тима бяха изправени един срещу друг. Най-голямото вълнение обаче сигурно е било в сърцето на мениджъра на „роялистите“ Яп Стам. След повече 15 години холандецът днес ще се завърне на „Олд Трафорд“ за официален мач.

През лятото на 2001 година Стам беше продаден от „червените дяволи“ на Лацио, след като в продължение на три сезона беше носил екипа на Юнайтед и беше помогнал на тима да спечели историческия требъл още в първия си сезон. Има много версии относно повода за продажба на холандеца през 2001 година. Бившият защитник твърди, че истинската причина е била в намаляването на разходите за заплати на „Олд Трафорд“.

Има и друга версия. Тя е свързана с излизането на книгата на Яп Стам „Един срещу друг“ през лятото на 2001 година. В нея холандецът разкрива подробности от съблекалнята на Манчестър Юнайтед. Малко след излизането на книгата Холандия побеждава Англия с 2:0 в контролна среща на „Уайт Харт Лейн“. След мача бранителят се връща на „Олд Трафорд“ по-рано от предвиденото, за да говори с Алекс Фъргюсън. Разговорът не е приятен и Яп Стам си тръгва за вкъщи.

„Тръгнах към дома си и агентът ми се обади. Каза ми, че е имало преговори с Монако, но е приета оферта от друг клуб. Тогава не знаехме, че става дума за Лацио. Затворих телефона и веднага последва обаждане от Алекс Фъргюсън. Той ме попита къде съм, а аз му отговорих, че много добре знае, че се прибирам. Каза ми: „Спри веднага на бензиностанцията!“ Малко след това дойде и говорихме в колата. Обясни ми причините за решението да ме продаде. След това си тръгна, а аз напуснах Манчестър“, разказа наскоро Стам пред „Дейли Телеграф“.

Днес 44-годишният холандец за първи път се завръща на „Олд Трафорд“ за официален мач след въпросния разговор със Сър Алекс през 2001 година. Стам вече беше в „Театъра на мечтите“ преди седем месеца, когато заедно с Димитър Бербатов, Кафу, Едгар Давидс и други звезди от футбола и хайлайфа участваха в благотворителен мач на УНИЦЕФ.

„Сега положението е различно. Когато участваш в благотворителен мач, хората са предимно на трибуните, за да видят някой известен артист или певец как играе футбол. Това обаче е мач за ФА Къп. Хората ще бъдат на „Олд Трафорд“ да гледат истински мач, а ние сме мотивирани да покажем стила на игра на Рединг. Ще играем срещу един от най-добрите отбори в света пред 80 000 зрители. Вълнението ще е голямо. Не само за нашите фенове и за моите играчи, но и за самия мен. Трябва да играем на върха на възможностите. Сигурен съм, че можем да се представим добре, но в никакъв случай това няма да е лесно“, обяви Стам преди днешния мач.

„Жозе Моуриньо е много голям треньор. Той се е доказал в други отбори, където е печелил трофеи. Сега се опитва да направи същото и на „Олд Трафорд“. Когато работиш в Манчестър Юнайтед, се нуждаеш от време, за да изградиш отбор по твой вкус. Играчите трябва да бъдат убедени в налагания от мениджъра стил. В такива клубове винаги има напрежение. Всички искат Юнайтед веднага да се върне на върха, но това не винаги е възможно. Всички отбори, които гостуват на „Олд Трафорд“ искат да спечелят, тъй като домакинът е голямо име във футбола. Всеки иска да постигне добър резултат срещу Манчестър Юнайтед и да спечели частичка известност“, допълни холандецът.

От няколко седмици Яп Стам не спираше да говори на играчите си, че фокусът им трябва да пада върху мачовете от Чемпиъншип, а не върху срещата с Манчестър Юнайтед. Днес обаче ситуацията е различна. Сега всички са концентрирани върху срещата на „Олд Трафорд“. Междувременно новините за Рединг не са свързани само с представянето на отбора. Вниманието е насочено и върху преговорите за продажбата на клуба на китайските брат и сестра Дай Йонге и Дай Шиу Ли, които направиха оферта на тайландските собственици на „роялистите“.

Рединг в момента атакува завръщане във Висшата лига и заема трето място в Чемпиъншип. Това класиране сякаш става с намесата на някакъв магьосник, след като през миналия сезон отборът завърши 17-и, а в момента е в серия от три поредни победи. През лятото, когато беше назначен, Яп Стам опита да намали очакванията на всички и обяви, че атака на място в елита ще бъде много трудна, тъй като в Чемпиъншип играят много амбициозни отбори, към които се присъединяват и изпадналите от Висшата лига Астън Вила, Нюкасъл и Норич.

“Всички тези отбори искат да се класират във Висшата лига и заради това инвестираха доста в нови играчи. Ние за сметка на това не похарчихме нищо. Ако искаме да завършим в шестицата и да се борим за място в елита, ще имаме нужда от подсилване“, призна Стам.

Само преди седем месеца малцина вярваха, че неопитният в треньорския занаят холандец ще превърне Рединг в кандидат за Висшата лига. Съпрезидентът на клуба Сър Джон Мадейски тогава се изказа в подкрепа на освободения мениджър Брайън Макдермът: „Бих искал Брайън да беше получил повече шанс, но главните акционери искат промяна. Тайланците собственици искат успехи, както и всички ние.“

Вероятно е прибързано да се твърди, че краткият престой на Яп Стам начело на „роялистите“ е успешен, но следващите шест месеца, започвайки от днешния мач на „Олд Трафорд“, със сигурност ще дадат повече възможности и аргументи за оценяване на работата на холандеца.
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ