Манчестър Юнайтед спечели първи трофей за новия сезон, побеждавайки с 3:2 градския си съперник Манчестър Сити в спора за "Къмюнити Шилд" на "Уембли". "Червените дяволи" изоставаха с 0:2 на почивката, но изнесоха страхотно второ полувреме и заслужено излязоха крайни победители.

С 2 гола за успеха се отчете Нани, а другото попадение в мрежата на "гражданите" реализира Крис Смолинг. Преди почивката точни за Сити бяха Джолиън Лескът и Един Джеко, а победното попадение за Юнайтед падна в 93-ата минута, когато всички очакваха последния съдийски сигнал и изпълнението на дузпи.

5_7.jpg
4_7.jpg
Голмайсторът на Висшата лига Димитър Бербатов остана на резервната скамейка в първия официален мач за новия сезон, а атаката на "червените дяволи" водеха звездата Уейн Рууни и Дани Уелбек (на дясната снимка). Още на почивката Юнайтед изоставаше с 0:2, което накара Сър Алекс да потърси промяната. В началото на второто полувреме шотландецът направи три смени на куп, но не пусна Митко. На терена се появиха Том Клевърли, Фил Джоунс и Джони Еванс, а напуснаха Рио Фърдинанд, Неманя Видич и Майкъл Карик. Както е известно, в спора за "Къмюнити Шилд" треньорите имат право да извършват по 6 смени. Митко беше петата, като в 89-ата минута замени Дани Уелбек. Българският голаджия обаче нямаше време да покаже на какво е способен, като дори не успя да се изпоти за краткото време на терена.

В началото на двубоя футболистите на Манчестър Юнайтед упражниха натиск. Нани обстрелва неточно вратата на "гражданите", а в 23-ата минута Уейн Рууни изпълни добре пряк свободен удар около левия ъгъл на наказателното поле. Звездата фалцира топката с десния крак, но я прати на сантиметри от сглобката. Нарушението беше отсъдено за груб фаул на Майка Ричардс срещу Ашли Йънг. В ситуацията съдията Фил Дауд пожали бранителя на Сити за безумната му постъпка, показвайки му само жълт картон.
3_5.JPG
В 38-ата минута "гражданите" ликуваха. Бранителят Джолиън Лескът надскочи Неманя Видич при центриране на Давид Силва и с глава прати топката в мрежата на новия вратар на "червените дяволи" Давид Де Хеа - 1:0.

В продължението на първото полувреме Един Джеко удвои преднината на Сити. Босненският нападател стреля силно от малко повече от 20 метра, Де Хеа не успя да се намеси и му се наложи за втори път да вади топката от мрежата си - 2:0. Привлеченият от Атлетико (Мадрид) испански страж едва ли ще иска да си спомня за официалния си дебют в Юнайтед, тъй като донякъде може да бъде винен и за двете попадения.

В 51-ата минута Крис Смолинг се включи в предни позиции и при едно центриране беше изпуснат от Джеко и Лескът, като се разписа с десния крак, намалявайки резултата на 1:2.

Натискът на "червените дяволи" още повече се засили и изравнителното попадение не закъсня. В 58-ата минута избраниците на Сър Алекс проведоха отлична атака, завършила с гол на Нани. Съотборниците на Бербо си размениха десетина паса, като младокът Том Клевърли асистира на португалеца, който с прехвърлящ удар прати топката в мрежата на Джо Харт - 2:2.

В 72-ата минута Сър Алекс извърши четвърта смяна. Мястото на капитана Патрис Евра зае Рафаел Да Силва, като странното в случая беше, че французинът връчи лентата на младия бразилец, а не на звездата Уейн Рууни.

В 79-ата "червените дяволи" проведоха поредната си продължителна атака, която завърши с топовен изстрел на Том Клевърли, преминал над вратата на Джо Харт.

6_7.jpg

В 88-ата Де Хеа най-после блесна с добра изява, спасявайки изстрел с глава от близко разстояние на Майка Ричард. При ситуацията обаче защитникът на Сити фаулира Крис Смолинг и ако беше паднал гол, нямаше да бъде зачетен. Избраниците на Сър Алекс продължиха с вихрените си атаки и заслужено бяха възнаградени. И точно, когато всички очакваха последния съдийски сигнал и изпълнения на дузпи, Нани се възползва от грешка на Венсан Компани в средата на терена, напредна към Джо Харт и след като се озова очи в очи срещу него не му остана нищо друго, освен да прати топката в мрежата му, донасяйки победата с 3:2 за Манчестър Юнайтед. Така "червените дяволи" извоюваха трофея за 19-и път в историята си. /БЛИЦ

МАНЧЕСТЪР СИТИ - МАНЧЕСТЪР ЮНАЙТЕД 2:3
1:0 Джолиън Лескът (38), 2:0 Един Джеко (45+1), 2:1 Крис Смолинг (52), 2:2 Нани (58), 2:3 Нани (90+3)
2_2.jpg
МАНЧЕСТЪР СИТИ: 25.Джо Харт, 2.Майка Ричардс, 4.Венсант Компани, 6.Джолиън Лескът, 13.Александър Коларов (74-22.Гаел Клиши), 34.Найджъл Де Йонг, 21.Давид Силва, 42.Яя Туре, 7.Джеймс Милнър (67-11.Адам Джонсън), 45.Марио Балотели (59-18.Гарет Бари), 10.Един Джеко
Резерви: 12.Стюърт Тейлър, 18.Гарет Бари, 15.Стефан Савич, 22.Гаел Клиши, 8.Шон Райт-Филипс, 11.Адам Джонсън, 16.Серхио Агуеро
Мениджър: Роберто Манчини
utd.jpg
МАНЧЕСТЪР ЮНАЙТЕД:
1.Давид Де Хеа, 12.Крис Смолинг, 5.Рио Фърдинанд (46-4.Фил Джоунс), 15.Неманя Видич (46-23.Джони Еванс), 3.Патрис Евра (72-21.Рафаел Да Силва), 16.Майкъл Карик (46-35.Том Клевърли), 8.Андерсон, 17.Нани, 18.Ашли Йънг, 10.Уейн Рууни, 19.Дани Уелбек (89-9.Димитър Бербатов)
Резерви: 34.Андерс Линдегаард, 4.Фил Джоунс, 21.Рафаел Да Силва, 23.Джони Еванс, 13.Джи-Сунг Парк, 35.Том Клевърли, 9.Димитър Бербатов
Мениджър: Сър Алекс Фъргюсън

Лондон, стадион "Уембли" - 77 169 зрители
Съдия: Фил Дауд
Жълти картони: Майка Ричардс, Един Джеко, Яя Туре, Джеймс Милнър, Александър Коларов (Сити); Андерсон, Патрис Евра (Юнайтед)