Манчестър Юнайтед победи Челси с 3:1 в дербито на 5-ия кръг на Висшата лига. Това е пети пореден успех на “червените дяволи” от началото на сезона, които с пълен актив от 15 точки и голова разлика 21:4 остават на върха. Челси остава на 3-а позиция с 10 точки, след като допусна първо поражение. Голмайсторът на Юнайтед от миналия сезон Димитър Бербатов се появи в игра в 79-ата минута на мястото на Хавиер Ернандес. Митко можеше да реализира, но в последните секунди направи пропуск от малък ъгъл, като Ашли Коул изчисти малко преди топката да влезе във вратата.

Българската звезда игра за последно на 14 август в първия кръг на Висшата лига. Той влезе като резерва в 65-ата минута на мястото на Дани Уелбек при успеха на “червените дяволи” като гости с 2:1 над Уест Бромич. Последваха мачове с Тотнъм, Арсенал и Болтън за първенство, както и двубой от Шампионската лига с Бенфика, в които Митко оставаше на резервната скамейка.

Головете за днешния успех на “червените дяволи” реализираха Крис Смолинг, Луиш Нани и Уейн Рууни, а за лондончани се разписа Фернандо Торес. В 57-ата минута при резултат 3:1 за домакините Рууни пропусна дузпа, след като се подхлъзна и падна на тревата, пращайки топката далеч покрай вратата. Двубоят беше изпълнен с много атаки, голови положения и наистина уникални пропуски. Фернандо Торес пропусна сам срещу абсолютно празна врата в 84-ата минута и прати топката в аут.

Юнайтед стартира добре и поведе в резултата още в 7-ата минута. Защитникът Крис Смолинг засече с глава центриране на Ашли Йънг от пряк свободен удар. Телевизионните повторения обаче показаха, че има съмнения за засада на Смолинг при центрирането на Йънг. Последваха две чисти положения за Челси. Първо Андерсон подари топката на Фернандо Торес в отлична позиция, но той не успя да уцели вратата на домакините. След това и Франк Лампард не бе точен, след като бе изведен в наказателното поле на домакините от Хуан Мата. В 26-ата минута Рамиреш изпусна най-чистото положение за гостите до момента, след като абсолютно сам срещу вратаря на Юнайтед стреля в него след пас на Фернандо Торес. Бразилецът се хвърли на шпагат, за да стигне паса на Торес, а имаше възможност да остави топката за Даниел Стъридж, който беше в още по-удобна позиция да се разпише.

В 37-ата минута Луиш Нани направи 2:0 след фантастичен удар извън наказателното поле. В края на първата част Уейн Рууни отбеляза за 3:0. След красива комбинация в наказателното поле на гостите, топката бе избита от защитата на лондончани, но с рикошет попадна в Рууни, който я прати във вратата.

Още в 46-ата минута Челси намали на 1:3. Влезлият като смяна Никола Анелка изведе Фернандо Торес в наказателното поле и той технично копна топката покрай сънародника си Давид де Хеа. Малко след попадението на Челси "червените дяволи" имаха отлична възможност да вкарат нов гол. Луиш Нани получи в наказателното поле сам срещу Чех, но стреля мощно в горната греда. При опита му за добавка беше съборен в наказателното поле от Жозе Босингва и съдията Фил Дауд отсъди дузпа. От бялата точка обаче Уейн Рууни се подхлъзна и не уцели вратата.

В 79-ата минута на терена се появи Димитър Бербатов, който смени Хавиер Ернандес, който получи контузия след сблъсък с Ашли Коул. Положението беше в наказателното поле и бранителят на Челси получи жълт картон, но съдията не даде дузпа за Юнайтед. Митко можеше да се разпише, но в последните секунди направи пропуск след удар от малък ъгъл в наказателното поле. Рууни намери българина, но Ашли Коул изчисти топката преди тя да влезе във вратата.


МАНЧЕСТЪР ЮНАЙТЕД - ЧЕЛСИ 3:1
1:0 Крис Смолинг (7), 2:0 Луиш Нани (37), 3:0 Уейн Рууни (45), 3:1 Фернандо Торес (46)

Манчестър Юнайтед:
1.Давид де Хеа, 12.Крис Смолинг, 4.Фил Джоунс, 6.Джонатан Евънс, 3.Патрис Евра, 17.Луиш Нани, 24.Дарън Флетчър, 8.Андерсон, 18.Ашли Йънг, 10.Уейн Рууни, 14.Хавиер Ернандес
Резерви: 34.Андерс Линдегаард, 20.Фабио да Силва, 16.Майкъл Карик, 11.Райън Гигс, 13.Джи Сунг Парк, 25.Антонио Валенсия, 9.Димитър Бербатов

Челси: 1.Петер Чех, 17.Жозе Босингва, 2.Бранислав Иванович, 26.Джон Тери, 3.Ашли Коул, 7.Рамиреш, 16.Раул Мейрелеш, 8.Франк Лампард, 23.Даниел Стъридж, 9.Фернандо Торес, 10.Хуан Мата
Резерви: 22.Рос Търнбул, 4.Давид Луис, 6.Ориол Ромеу, 12.Микел, 15.Флоран Малуда, 18.Ромелу Лукаку, 39.Никола Анелка