Манчестър Юнайтед спаси точката в последната минута при домакинското равенство 3:3 срещу швейцарския шампион Базел в среща от втория кръг на Група „C” в Шампионската лига. „Червените дяволи” поведоха с 2:0, но допуснаха обрат до 2:3 и изравниха в края. Димитър Бербатов влезе като резерва в 82-ата минута на мястото на Андерсон и след пропуск в последните секунди на добавеното време пропусна да донесе победата на тима си.

Още в 5-ата минута Фабиан Фрай от гостите излезе сам срещу вратаря Давид де Хеа, но стреля над напречната греда. Отговорът на Юнайтед дойде в 16-ата минута, когато Антонио Валенсия изведе Фабио в наказателното поле на гостите. Бразилецът центрира остро по земя на далечната греда, където Гигс с къс пас намери Дани Уелбек, който разстреля Ян Зомер за 1:0. Още в следващата си атака „червените дяволи” удвоиха аванс си, след като отново Гигс с пас по земя намери Дани Уелбек непокрит на границата на малкото наказателно и младият нападател с десния крак прати топката за втори път във вратата на Базел – 2:0. Голът поуспокои домакините, които продължиха да имат териториално превъзходство, но така и не реализираха ново попадение до края на първата част.

След почивката картината на терена не се промени особено, но постепенно гостите се поокопитиха и в 58-ата минута след центриране от корнер Фабиан Фрай с десния крак прати топката в страничната греда, а от там тя влетя в мрежата зад Де Хеа за 2:1. Само минутка по-късно Рио Фърдинанд събори пред наказателното поле на домакините Александър Фрай. Съдията Паоло Талиавенто не посмя да отсъди фаул и да даде червен картон на последния в отбраната Фърдинанд. Само 60 секунди по-късно Фабиан Фрай центрира от дясно и съименника му Алекс Фрай с глава изравни за 2:2. Последва тотално объркване в редиците на Юнайтед и натиск на Базел. В 76-ата минута Антонио Валенсия извърши нарушение в собственото си наказателно поле срещу Александър Фрай, който сам реализира отсъдената дузпа за 2:3.

Притиснат до стената сър Алекс Фъргюсън пусна на пожар в игра Димитър Бербатов. Българинът се появи на терена в 82-ата минута на мястото на Андерсон. „Червените дяволи” натиснаха в заключителните минути, а Бербатов падна за дузпа в 88-ата минута, но не получи такава. На повторенията се видя, че Бербо леко е докоснат от бранител, но в никакъв случай не и избутан чак за дузпа. В последната 90-а минута натискът на домакините даде резултат, след като Ашли Йънг засече с глава центриране от дясно и вкара за 3:3. В последните секунди на 4-минутното продължение на срещата Бербатов пропусна да донесе успеха на Юнайтед, след като от непосредствена близост направи стреля покрай вратата. Така българинът не се е разписвал в Шампионската лига вече 21 мача.

След ремито Юнайтед остана на трето място в групата с 2 точки, докато Базел оглави класирането с 4 пункта, колкото има и Бенфика, който обаче е с по-лоша голова разлика. На последната позиция без спечелни точки е румънският първенец Оцелул (Галац).

юнайтед_1.jpgМанчестър Юнайтед – Базел 3:3basel.jpg
1:0 Дани Уелбек (16), 2:0 Дани Уелбек (17), 2:1 Фабиан Фрай (58), 2:2 Александър Фрай (60), 2:3 Александър Фрай (76-дузпа), 3:3 Ашли Йънг (88)


Манчестър Юнайтед: 1.Давид де Хеа, 25.Антонио Валенсия, 4.Фил Джоунс, 3.Патрис Евра-к, 5.Рио Фърдинанд, 20.Фабио (69-Нани), 11.Райън Гигс (61-Парк), 16.Майкър Карик, 8.Андерсон (82-БЕРБАТОВ), 18.Ашли Йънг, 19.Дани Уелбек

Базел: 1.Ян Зомер, 3.Парк Джоо-Хо, 27.Маркус Щайнхьофер, 6.Александар Драгович, 20.Фабиан Фрай (77-Чипърфийлд), 24.Кабрал, 34.Гранит Шака , 31.Жак Зуа, 13.Александър Фрай (89-Т.Шака), 19.Давид Абраам, 9.Марко Щрелер-к (81-Пак)

Манчестър
, “Олд Трафорд”
Съдия: Паоло Талиавенто (Италия)
 

UNITEDZONE by unitedzonetv