Барселона и Милан направиха решителни крачки към класирането си за 1/8-финалите в тазгодишното издание на Шампионската лига, след като записаха домакински победи с по 2:0 в срещите от третия кръг на Група “H”. Каталунците надвиха на „Камп Ноу” чешкия първенец Виктория (Пилзен) с 2:0, а със същия резултат Милан се наложи у дома срещу БАТЕ (Борисов).

Каталунците поведоха още в 10-ата минута, когато Лионел Меси намери перфектно Андерс Иниеста, който разстреля Чех за 1:0. И след гола Барса очаквано продължи да диктува събитията на терена, но така и не успя отново да пробие сгъстената отбрана на чешкия шампион. Давид Вийя стреля много опасно в 26-ата минута, но фалцовият му удар по диагонала се размина с гредата. Лео Меси изпусна две-три положения, след като лесно се справяше с отбраната на съперника. В добавеното време на първата част Лео изстреля бомба от 23-метров фаул, вратарят не мръдна, но топката срещна гредата. След почивката картината на терена не се промени. В 65-ата крачка не стигна на Меси за гол, а стотина секунди по-късно той преодоля вратаря, но защитник изби току пред голлинията. Възпитаниците на Хосеп Гуардиола успяха да успокоят трибуните на „Камп Ноу” едва в 82-ата минута, когато Лионел Меси се разписа за крайното 2:0.


барселона_1.jpgБарселона – Виктория (Пилзен) 2:0vict_1.jpg
1:0 Андрес Иниеста (10), 2:0 Лионел Меси (82)

Барселона, “Камп Ноу”
Съдия: Александър Ставрев (Македония)

Барселона: Валдес, Абидал, Дани Алвеш, Адриано Кореа, Масчерано, Иниеста (85-Кейта), Шави, Бускетс, Меси, Вия (88-Куенка), Педро

Виктория Пилзен: Чех, Чишовски, Лимберски, Бистрон, Райторал, Петржела (86-Дарида), Колар, Хорват, Пилар (75-Филио), Ирачек, Бакош (57-Дурис)

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Съвсем очаквано мачът на „Джузепе Меаца” започна с натиск на Милан, но той даде резултат едва в 33-ата минута, когато шведският голаджия Златан Ибрахимович се разписа за 1:0. Това бе гол номер 25 за Ибрахимович с фланелката на Милан и общо 25-и в Шампионската лига, която все още не е печелил. До края на полувремето „росонерите” продължиха да държат инициативата, но не вкараха нов гол. След почивката точка на спора в 70-ата минута сложи ганайският национал Кевин-Принс Боатенг, който вкара за 2:0 след асистенция на Алберто Акуилани. Ганаецът получи подаване от Акуилани отлично овладя топката и с бобен шут от 23 метра разстреля Гутар, като коженото кълбо се удари в горната греда и спря в мрежата. Попадението бе първо в кариерата за Принца в най-престижния клубен турнир. До края на срещата Милан пропусна да вкара и трети гол, а Фелип Мексес дебютира с новия си клуб, появявайки се на мястото на Алесандро Неста.

Така Милан остана на върха в групата заедно с Барселона, като и двата тима имат по 7 точки, но каталунците са с по-добра голова разлика. БАТЕ и Виктория Пилзен пък имат по една точка след три мача.


милан_1.jpgМилан – БАТЕ (Борисов) 2:0bate.jpg
1:0 Златан Ибрахимович (33), 2:0 Кевин-Принс Боатенг (70)

Милано, “Джузепе Меаца”
Съдия: Том Харалд Хаген (Норвегия)

Милан: Абиати, Неста (84-Филип Мексес), Тайво, Бонера, Абате, Ван Бомел, Кевин-Принс Боатенг (78-Емануелсон), Акуилани, Ночерино , Ибрахимович, Касано (62-Робиньо)

БАТЕ: Гутор, Радков, Юревич, Бордачев , Симич , Лихтарович (66-Олекнович), Бага, Ренан (77-Павлов), Володко, Кежман (71-Скавиш), Концевой