Българският национал Валери Домовчийски и Херта изпаднаха от Бундеслигата, след като в мач от 33 кръг берлинчани направиха 1:1 като гост на Байер (Леверкузен). По този начин бе сложен край на 12-годишният престой на “Старата дама” в германския елит.

Столичани откриха резултата на “Байарена” в 12-ата минута след попадение на Рафаел и имаха надежда за оставане до 59-ата, когато Мануел Фридрих изравни за “аспирините”. Домовчийски остана резерва в двубоя. Така Херта остана на 18-о място кръг преди края, на четири точки от 16-ата позиция, която дава право на участие на бараж за място в елита срещу третия от Втора бундеслига.

С изпадането на Херта от германския елит се създава нещо като традиция. В последните три години винаги има изпаднал от Бундеслигата български футболист. През 2008 г. с първа дивизия се прости Дуисбург с Благой Георгиев в състава си, а през миналия сезон същото стори и Енерги. Тимът от Котбус със Станислав Ангелов и Димитър Рангелов в състава си загуби баража за място в елита от Нюрнберг./БЛИЦ