Старши треньорът на баскетболния тим на Азербайджан Елхан Алиев все още не е определил на кой натурализиран състезател да разчита в мача с България. Европейската квалификация е на 18 август (събота) от 18:00 часа наше време в Баку. В първия мач българите победиха Швеция, а азерите се наложиха като гости срещу Люксембург.

Алиев има в групата трима американски състезатели с азербайджански паспорти. Гардът на Реал Мадрид Джейси Керъл засега е извън сметките за двубоя, тъй като е предвиден за мача с шведите. Алиев призна, че ще се спре между един от своите високи американци – Ник Кейнър-Медли, ново попълнение на Макаби Тел Авив, или Чък Дейвис от турския Банвит, за двубоя с България.

“За мача с България по-скоро към склонен да избера Чък Дейвис. Но в последните тренировки Кейнър-Медли се представя много силно, затова вече не съм толкова убеден в избора си,“ коментира Алиев. „Досега на тренировка никой не можеше да се опре на Чък, но на последната тренировка Медли му се противопостави доста добре“, добави специалистът.

Точно преди старта на квалификациите, ФИБА отказа на Азербайджан разрешение да използва Роландас Алиевас. Литовецът с азерски произход искаше да се състезава за Азербайджан, но от ФИБА обявиха, че това може да стане, само със статут на натурализиран, затова Алиевас бе освободен от отбора./БЛИЦ