Най-великият баскетболист на всички времена Майкъл Джордан стана 50 години. Неговите постижения в НБА са добре известни на всички, интересуващи се от спорта. Има и някои факти от личния живот на Въздушния, които не са много популярни. Представяме ви част от тях.
 
1.Какъв е прякорът от детинство на Джордан?
Като малък Майкъл Джордан е наричан “Черната котка” от останалите деца. В опит да бъде популяризиран този прякор, американската компания “Найк” изписа “Black Cat” (черна котка) върху модела маратонки “Air Jordan XIII”.
 
813.jpg2.Защо Джордан за кратко носи № 45?
Когато някои известни спортисти в САЩ се оттеглят от спорта, номерата, с които са играли, се изваждат от употреба. Когато Майкъл Джордан се завърна в НБА през сезон 1994/95, той заигра с №45, номерът, който носеше като играч на бейзболния Бирмингам Баронс. Докато учи в гимназията, Джордан играе с №23, тъй като е приблизително половината от 45, номерът на по-големия му брат Лари. През сезон 1993/96 Майкъл Джордан отново започва да играе с №23.
 
3.Носил ли е Джордан друг номер по време на кариерата си в НБА?
В един единствен мач Майкъл Джордан играе с №12. Това се случва на 14 февруари 1990 г., когато потникът на Въздушния е откраднат от съблекалнята на Чикаго Булс в Орландо. Джордан опитва да играе с екип реплика, но той не му става. Заради това той се появява на терена с №12 и без име на екипа.
 
4.Какво име е използвал Майкъл Джордан при наемане на хотелски стаи?
Известните играчи рядко използват истинското си име, когато наемат хотелска стая. Това се прави, за да се избяга от вниманието на феновете и медиите. По време на активната си кариера Майкъл Джордан се е регистрирал в хотелите като Лирой Смит. Това е името на приятел от детинство на Въздушния. Смит е човекът, който в един момент заема последното свободно място в гимназиалния отбор по баскетбол и Майкъл Джордан остава извън тима.
 
5.Какво прави Майкъл Джордън, когато трябва да батира (б.р. - състезателят, който трябва да посрещне удар с бухалката) за първи път в първия си мач като професионален бейзболист?
През 1994 г. Джордан напуска баскетбола, за да стане бейзболист. Това е една от най-странните трансформации в света на спорта. Най-известният спортист в света по това време отиде да играе бейзбол в нискоразредна лига. Когато за първи път трябва да батира за Бирмингам Баронс, Майкъл Джордан е “изгорен” заради три страйка. Той завършва сезона с много лош баланс – коефициент 0,202 и с една три хоумръна в 127 мача.
 
812.jpg6.Има ли статуи на Майкъл Джордан с грешни номера на потника?
Има и случаят не е единствен. Гафът на производителите беше разкрит в телевизионно шоу, което показа цяла партида статуи на Въздушния, на които беше щампован №32. Това е номер, с който Джордан никога не е играл. Статуи с грешни номера на Майкъл Джордан има документирани в Дубай и Шотландия.
 
7.Имал ли е Майкъл Джордан клауза “от любов към играта” в договора си?
Да, имал е. Повечето спортисти имат клаузи, които им забраняват всякакви странични дейности, при които могат да получат контузия. Джордан обаче включва в контракта си клауза, която му позволява да играе баскетбол срещи всеки съперник, на всяко място и по всяко време.
 
8.Как се представя Майкъл Джордан на игрището за голф?
Майкъл Джордан е сравнително добър голфър за аматьорско ниво. Той играе с хендикап 4, което доста над нивото на повечето хора, практикуващия този спорт. Резултатът на Въздушния обаче е доста далеч от професионалното ниво. За негово щастие той разбира това и не опитва да се включи в някои професионални турнири, въпреки че беше капитан на отбора на Фред Капълс за международната надпревара Президентс Къп през 2009 г.
 
9.Каква е била храната на Джордан преди мач?
Менюто на Майкъл Джордан преди мач би ужасило всеки водещ спортен диетолог през 21 век. Въздушния обикновено е обядвал сочна пържола, печени картофи, зелена салата, като е пиел вода или джинджифилова бира.
 
10.Участвал ли е Майкъл Джордан в хип-хоп песен през 80-те години?
Истина е. Джордан участва в песента “Everybody Use Your Imagination” на позабравената женска хип-хор група “Butterfly”. В песента, излязла през 1987, говори в края и началото, а певиците са с екипи на баскетболиста.