По 15 000 евро на година ще получава Хосе Мария Бусета в женския национален отбор у нас, пишат колегите от sportline.bg. Това означава, че ако испанецът изпълни 4-годишния договор, който подписа с БФБ, накрая ще си тръгне доволен и с 60 000 евро напред в банковата сметка. Известният психолог от Иберийския полуостров, който днес лети за Словакия за първите две контроли на баскетболистките ни, бе ангажиран от родната централа до 2012 г. Федерацията му гласува доверие за следващия олимпийски цикъл до началото на летните игри в Лондон, които са точно тогава. За там обаче не бива дори да мечтаем, защото ще ни помислят за душевноболни. Последният път, когато изпратихме женската селекция на олимпиада бе в Сеул*88, където начело с Иван Лепичев и въпреки силното поколение, което той наследи от виртуоза Иван Гълъбов, нашите останаха пети.

Заплатата на Бусета е 15 000 евро и не подлежи на коментар. Бившият психолог на галактическия Реал Мадрид от времето на Зинедин Зидан, Дейвид Бекъм и Роберто Карлуш е постигнал перфектна сделка. Той не е задължен да се пренесе да живее за постоянно у нас, а е поел ангажимент да се задържа тук за два месеца годишно. През това време да събира избраничките си на лагер, да ги води на контроли в чужбина, да чете лекции, но при положение, че има желаещи (б.а. всички помним колко "много" бяха мераклиите да чуят от извора баскетболната философия дори на Пини Гершон). През останалото време Бусета ще продължи да води същото ежедневие, както досега в Мадрид. Да изнася семинари, да упражнява доказаните в цяла Европа познания в областта на психологията, да пише интересни книги и поразително да ни напомня (б.а. само понякога, не винаги) на Паулу Коелю.
 
Не по-малко атрактивно е заплащането на посочения лично от Бусета за наставник на жените до 20 години и негова дясна ръка - Хосе Луис Ернандес. Лекторът, който има славата на гениален преводач на светила в треньорската професия, като американеца Боби Найт, ще прибира 10 000 евро годишно. Условията са същите както при Бусета. Ернандес няма да се пресели у нас в следващите 4 години, ще има ангажимента да е с националките в рамките на два месеца. На него му предстои изключително трудно участие на европейско първенство в Гдиня (Пол, 9-19 юли), където ще се борим за оставане в "А"-дивизия. Българките са в група със Сърбия, Италия и Черна гора. През останалите 10 месеца в годината Ернандес ще си работи и изкарва прехраната в родината, както го прави в момента.