Агенцията Pro Futuro Sports, чиято основна работа е консултиране и насърчаване на спортисти и ученици в гимназии и университети в САЩ, започна дейността си в България чрез своя представител Станислава Станкова.

Една от най-добрите баскетболистки в България, която претърпя две тежки контузии, продължава активно да участва в баскетболния и спортен живот на страната ни. Тя бе обявена за спортен директор на БК Хасково 2012 и успя да съвмести двете дейности като бъде и представител на Pro Futuro Sports.

Ето и нейното по-подробно представяне на агенцията, която помага за придобиване на спортни стипендии във висшите училища в САЩ или подготвителните такива: „Ние сме организация, която взаимодейства с хиляди образователни институции в Америка. Нашето сътрудничество с училища и треньори се основава на компетентността ни да оценяваме правилно спортните и академични качества на клиентите ни. Тази оценка е индивидуална за всеки клиент, създаваме профил, който се състои от академични, спортни и психологически елементи, определяме целевата група на учебните заведения, които отговарят на нивото на качествата на спортиста, който промотираме и препоръчваме на селектирана група треньори. Те, от своя страна, въз основа на всички елементи, посочени в профила, а също и въз основа на нашите препоръки, взимат решение дали искат да предложат стипендия, какъв процент от нея, като тя може да достигне пълния си размер.

Ние не сме агенти на професионални спортисти. Нашата дейност е да промотираме състезатели аматьори, ученици и любители, като основно работата ни е концентрирана в спортовете: футбол, баскетбол, волейбол, тенис, водна топка и в частност плуване и голф”, сподели Станкова.

Първият българин, продължил обучението си в САЩ чрез Pro Futuro Sports, е Георги Димитров. Баскетболният талант на Лукойл Академик получи своя шанс за развитие и ще продължи образованието си като спортист в 11-ти и 12-ти клас в Liberty Christian School Redding, Калифорния. Ето и първите впечатления на Георги: „Чувствам се все едно съм във филм. Всички мечти се сбъдват пред очите ми, всичко, което съм искал. Хората са много добронамерени и ми помагат. Започваме тренировки в четвъртък с официално откриване на новата ни зала. Амбициран съм да се представя по най-добрия начин и да се реализирам”.