Една от големите надежди на българския баскетбол Александър Везенков съвсем скоро ще се сдобие с гръцко гражданство. 206-сантиметровото тежко крило на Арис разкри това в интервю за медиите в южната ни съседка.

“До месец или два ще имам гръцки паспорт. Много съм щастлив. Аз съм израснал с културата в тази страна и я познавам добре. Избрах да играя за националния отбор на България, въпреки че аз никога не съм прекарал дълго време там. Моите родители обаче са българи”, заяви 19-годишният Везенков, който спечели наградата на BBALL.BG за “Най-добър млад баскетболист” на 2014 година.

Везенков е роден в Кипър през 1995 г. и прекарва по-голямата част от живота и кариерата си на юг от родината ни. В момента е лидер на гръцкия Арис и в бъдеще най-вероятно го очаква най-силното първенство в света – НБА.

"Преди година имах предложение да продължа кариерата си в Панатинайкос. От ръководството на клуба ми изпратиха договор. Това бе голяма чест за мен, но реших да не го подписвам. Просто в онзи момент не се чувствах достатъчно подготвен за такава промяна и избрах да остана в Арис. Много се радвам, че имаме такъв колектив в Солун. Финансово сме обезпечени и се надявам само да сме живи и здрави и да стигнем до нови върхове през настоящия сезон”, обясни още българският национал.

“Мечтата ми е един ден да бъда част от НБА. Понякога ми се иска да играя на по-високо ниво. Засега обаче вниманието ми е насочено само към представянето на Арис. Знам, че много хора идват да ме гледат, но се опитвам да се фокусирам върху това да открия себе си на терена”, коментира Александър, чийто изяви са следени от скаути на редица отбори в НБА в това число на Сан Антонио, Финикс, Лейкърс, Милуоки и др. Везенков не пропусна да благодари на ръководството на Арис за организацията по време на последния мач с ПАОК и на феновете за подкрепата.