Американските баскетболни фенове полудяха, след като вчера излезе информацията, че Александър Везенков няма да продължи кариерата си в Сакраменто Кингс, въпреки че имаше още една гарантирана година в клуба, според подписания преди година договор.

Мнозина фенове веднага обвиниха треньора Майк Браун за решението на 28-годишния българин да напусне „кралете“. Според тях 54-годишният специалист не е дал достатъчно шансове за изява на Везенков, който така и не е бил включен напълно в ротацията на отбора, а е използван в ограничен период от време в мачовете. Някои дори обвиняват Браун в расистко отношение към баскетболисти от Европа и такива с бял цвят на кожата.

В САЩ бързо се появиха и варианта за бъдещето на спортист №1 на България за 2023 г. в НБА. Счита се, че няколко отбора са готови да направят размени със Сакраменто Кингс, в които е включен и българинът.

Една от опциите е Чикаго Булс, който е готов да даде на „кралете“ Зак Лавин, Дейлън Тери и избор в първия кръг на драфта през 2025 г., а в замяна да получи Харисън Барнс, Кевин Хъртър, Александър Везенков и 13-ия избор в първия кръг на драфта през тази година.

Друг вариант е Вашингтон Уизърдс. Сакраменто Кингс има интерес към звездата на отбора Кайл Кузма и е готов на размяна, включваща Везенков, Барнс и Крис Дуарте.

Припомня се и възможността за сделка между „кралете“ и Бруклин Нетс. Начело на „мрежите“ преди месец застана Жорди Фернандес, който през миналия сезон беше помощник-треньор на Кингс. Испанският специалист има афинитет към европейския баскетбол и често беше пращан от „кралете“ да гледа изявите на Везенков с екипа на Олимпиакос.

Фернандес има лични впечатления за качествата на българина и отлично знае как може да ги използва в новия си отбор. Сделка между Бруклин Нетс и Сакраменто Кингс може да прати крилото Камерън Джонсън в Калифорния, а в Ню Йорк да преминат Везенков, Крис Дуарте и Девиън Мичъл.