Арабските милиарди може да превземат ново поле в Европа и то отново ще бъде в сферата на спорта. "Публичният инвестиционен фонд" (ПИФ) на Саудитска Арабия води преговори за един милиард евро за акционерски дял в Евролигата, където една от най-големите звезди е българският баскетболист Александър Везенков.

Според „Файненшъл Таймс“, ПИФ чрез своето подразделение "Сурдж Спортс Инвесмънтс" опитва да придобие миноритарен дял от "Евролиг Къмършъл Асетс" – организацията, която администрира Евролигата и Еврокупата. Очаква се финализирането на преговорите да изстреля Евролигата в нова финансова орбита и да я направи конкурентна във икономически аспект на НБА.

Публичният инвестиционен фонд на Саудитска Арабия вече направи огромни инвестиции във футбола и голфа, а за навлизането си в баскетбола работи с организацията „Дженеръл Атлантик“. „Файненшъл Таймс“ твърди, че конкурент на арабските шейхове в опита за придобиване на дял от Евролигата е компанията „Би Си Партнърс“, която е основана през 1986 г. и има офиси в Париж, Ню Йорк, Милано и Хамбург, а централата е базирана в Лондон.