Тази вечер от 18:00 часа в зала "Арена Армеец" в София Лукойл Академик приема испанския Валенсия в третия си мач от Група "D" на турнира Еврокъп. До този момент българският шампион е лидер и е единствен с 2 победи. Евентуален успех днес ще утвърти "студентите" на първото място и ще отвори много широко вратите за продължаване напред в надпреварата.

Треньорът на Лукойл Академик Йовица Арсич няма проблеми с контузени баскетболисти, като ще може да разчита на най-доброто, с което разполага. Спецът смята да заложи на същите титуляри, победили миналата седмица АСВЕЛ (Вильорбан) с 66:62.

Със сигурност всички погледи ще са насочени към двигателя на тима Брандън Хийт, който с всеки изминал двубой демонстрира все по-добра форма, а заедно с Ламонт Мак, Тодор Стойков и Тенчо Банев, "студентите" определено изглеждат сериозен съперник за всеки отбор във втория по сила турнир на Стария континент.

Капитанът Тодор Стойков и Божидар Аврамов са бивши играчи на Валенсия, но едва ли ще излязат на терена с мисъл да се докажат пред бившия си клуб. По-скоро те ще дадат всичко от себе си в името на Лукойл Академик и ще се надяват то да е достатъчно за постигането на третата поредна победа в Еврокъп този сезон. Много силно преди седмица игра Тенчо Банев, а именно в подкошието той заедно с Бруно Шундов и Ламонт Мак ще трябва да спират основните оръжия на испанския клуб.

Безспорно най-голямата звезда на гостите е Тиаго Сплитер. Бразилецът подсили Валенсия само преди десетина дни, но присъствието му веднага се усети. Той заедно с Ник Кейнър-Медли са основните движещи сили в подкошието и ако бъдат спрени, шансовете за успех на "студентите" ще се увеличат. Една от звездите и европейски шампион от Литва - Виктор Клавер, не е в София поради травма, също както и Витор Фаверани и Ей Джей Оджилви, но Валенсия има достатъчно качествени играчи. Европейските вицешампиони Нандо дьо Коло и Флоран Питрус пристигнаха за мача в "Арена Армеец", а Стефан Маркович, Серхий Лишчук, Рафа Мартинес и Рихардс Куксикс притежават достатъчно класа, за да заменят липсващите.

ЛУКОЙЛ АКАДЕМИК - ВАЛЕНСИЯ
Днес от 18:00 часа
София,
зала "Арена Армеец"
Директно по БНТ 1

Вероятни състави:

ЛУКОЙЛ АКАДЕМИК: Брандън Хийт, Ламонт Мак, Андре Оуенс, Тодор Стойков, Тенчо Банев
Резерви: Стояновски, Аврамов, Маклейн, Веселинов, Маринов, Шундов, Минков

ВАЛЕНСИЯ: Кандо Де Коло, Рафаел Мартинес, Сан Мигел, Тиаго Сплитер, Ник Кейнър-Медли
Резерви: Пиетрус, Сплитер, Куксикс, Абия, Маркович, Перес

КЛАСИРАНЕ

  отбор мачове победи загуби точки съотношение точки
1. Лукойл 2 2 0 132:127 +5 4
2. АСВЕЛ 2 1 1 149:144 +5 3
3. Валенсия 2 1 1 153:149 +4 3
4. Остенде 2 0 2 127:141 -14 1

ГРУПА “D”
15 ноември
АСВЕЛ – Валенсия 87:78
Остенде – Лукойл 65:66
22 ноември
Лукойл – АСВЕЛ 66:62
Валенсия – Остенде 75:62
29 ноември
Лукойл - Валенсия
Остенде – АСВЕЛ
6 декември
АСВЕЛ – Остенде
Валенсия - Лукойл
13 декември
Лукойл – Остенде
Валенсия - АСВЕЛ
20 декември
Остенде – Валенсия
АСВЕЛ - Лукойл