Полуфиналът между Балкан и "Левски" в баскетболното първенство е в петък (9 май). Двубоят е в Ботевград, както и втората среща в неделя. Третият мач е в София, както и четвъртият, ако има такъв. При пета среща, ще се играе отново в Ботевград.

„Както разбрахме от изказванията на един много голям разбирач на баскетбола в България, мачът между Балкан и Левски ще е мач между два посредствени отбора, които много неочаквано се класираха на полуфинала за разлика от големите фаворити, които ще гледат полуфиналите по телевизията. Водехме трудна битка за спечелване на второто място до последния ден и съответно на домакинско предимство в тази фаза от плейофите. Успяхме за първи път от много години един отбор, който няма на разположение огромни финансови ресурси, да има домакинско предимство на полуфиналите", заяви треньорът на Балкан Александър Тодоров, цитиран от BGbasket.com.

"Минахме през труден период от десетина дни, в които не само, че играехме, но и тренирахме без двама състезатели, при това ключови. За мачът в петък те ще са на линия. Ако всичко е наред, ще излезем в пълен състав. С "Левски" този сезон играхме шест мача – имаме три победи и три поражения. Имаме спечелен мач в София, но пък и те имат спечелен мач в Ботевград. Сигурен съм, че тази серия ще бъде истински празник за баскетбола и съм на 100% убеден, че няма да станат скандали на игрището, тъй като играчи и треньори се уважават искрено. За разлика от много хора, които напоследък нападат Тити Папазов по всеки възможен начин, аз смятам че той е най-добрият български треньор в момента, с много по-големи баскетболни, човешки и морални качества от хората, които го обвиняват", допълни наставникът на ботевградчани.

"Мачовете изобщо не ме притесняват. Те ще минат, дали три или пет. Ще мислим как да противодействаме на Левски, а те ще мислят как да противодействат на нас. Ще бъдат интересни тактически сблъсъци и накрая аз искрено се надявам да спечели по-добрият. И този, който ще се класира на финал, да отиде там без един грам съмнение, че е бил по-добрият отбор в баскетболния смисъл на думата.

Това, което в момента най-вече дразни мен и моите играчи, са приказките, които слушаме постоянно по въпроса къде ще домакинства Лукойл на финала с Левски. Именно от 1 март до ден днешен четем как единият отбор говори, че ще домакинства еди къде си на финала. След това другият отбор отговаря на първия – „Ако вие направите финала там, ние ще докараме пет рейса фенове!” Това продължава вече трети месец и е нормално хората да получават мнение, че финалът е предопределен да бъде между Левски и Лукойл Академик и, че останалите отбори, като например Балкан и Черно море няма какво да търсят на полуфинала. A като четеш и гледаш това по телевизията всеки ден, най-нормална човешка реакция е цялото това нещо да те дразни и още повече да те мотивира.

Накрая бих искал от мое име и от името на състезателите на Балкан да призова всички фенове на нашия отбор да напълнят „Арена Ботевград” до последното място в петък и неделя. Очаква ни трудна битка и само с пълна зала и неограничена подкрепа ще можем да противодействаме на отбор като Левски. И да не забравят, че един от играчите обеща, че ако се класираме на финал, ще черпи със суши всички зрители в залата.”