Балкан (Ботевград) постигна нова победа в Националната Баскетболна Лига (НБЛ), след като се наложи при домакинството на Спартак (Плевен) с 86:75 в мач от XI кръг на шампионата.

Най-резултатен за "зелените" бе Георги Давидов с 22 точки, Йордан Бозов и Станимир Маринов приключиха съответно с по 20 и 15, а Дуейн Мортън се отчете с "дабъл-дабъл" - 11 точки и 17 борби.

Александър Дяковски вкара 23 точки за гостите, а Хрисимир Димитров добави 16. Срещата започна равностойно, като за домакините се разписаха Любомир Лилов и Станимир Маринов на два пъти, докато за Спартак точни бяха Тодор Тодоров и Хрисимир Димитров и след три минути игра резултата беше 6:5 в полза на Балкан. Последваха силни минути за възпитаниците на Петър Клечков, които успяха да дръпнат с разлика от 5-6 точки и въпреки опитите на плевенчани, първата четвърт приключи при резултат 23:17.

Възходът на домакините продължи и през вторите десет минути. Станимир Маринов продължи с отличните си изяви на терена и разликата нарасна на 15 точки - 32:17, след като Бозов, Давидов и Мортън също наказаха съперника. В оставащите пет минути до края на първото полувреме "зелените" се отпуснаха с оглед на голямата преднина, а това от своя страна позволи на Дяковски, Ценов и Тодоров да съкратят изоставането на тима си на осем точки - 36:44.

В първите четири минути на третата четвърт играта отново вървеше кош за кош и разликата продължи да варира между 8-10 точки. В този момент ботевградчани отново вдигнаха оборотите, като Лилов и Филипов се отчетоха с точни стрелби от зоната за три точки, а Георги Давидов продължаваше да тормози съперника в подкошието и частта приключи при 72:57.

Голямата преднина внесе необходимото спокойствие в редиците на домакините и независимо от опитите на Хриси Димитров и компания, баскетболистите на Балкан успяваха без особени проблеми да поддържат разликата и да се поздравят с крайния успех./БЛИЦ