Домакинът на тазгодишния турнир за Купата на България по баскетбол за мъже Балкан детронира носителя на трофея от миналата година Черно море Порт Варна, побеждавайки го със 105:80 в среща от четвъртфиналите.

Гостите от Варна, пристигнали за надпреварата в намален състав и с повече млади баскетболисти, се бориха достойно в първите три части, но в крайна сметка отстъпиха на тима от Ботевград.

Баскетболистите на Балкан поведоха със 7:2 в началото, но накрая на първата част има само точка аванс – 23:22. Мартин Маринов реализира пет 5 тройки за домакините, които водеха на почивката с 51:44.

В началото на третата част Балкан поведе с двуцифрена разлика, но въпреки това гостите успяха да я намалят до 4 точки и да завържат интригата. Четвъртата част премина под диктовката на домакините, които бързо увеличиха преднината си, която достигна 20 точки. До края срещата просто се доиграваше и Балкан напълно заслужено се класира за полуфиналите.

Мартин Маринов реализира 27 точки за победителите, а по 18 добавиха Мартин Дурчев и Марко Бъркич. Ангел Нацкин вкара 21 точки за варненци, а с по 18 завършиха Станислав Цонков и Симеон Илиев.

В първия полуфинал тази събота от 17:00 часа Балкан ще се изправи срещу Лукойл Академик, елиминирал Левски 2014 в първата среща от четвъртфиналната фаза. 

СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ СПОРТ