Българският баскетболен шампион при мъжете Балкан (Ботевград) няма да участва в квалификациите на Шампионската лига. Това стана ясно, след като ФИБА Европа обяви всички участници в редовния сезон и квалификациите, но българите не са сред тях.

Повече от 70 отбора кандидатстваха за място в новия сезон на Шампионска лига, като 52 от тях бяха потвърдени като участници от Борда на турнира. Списъкът с клубове включва 18 национални шампиони.

Освен това седем финалисти също намериха място в надпреварата, а от 52-а отбора, избрани за редовния сезон и квалификационните кръгове, общо 35 достигнаха поне до полуфиналите на вътрешния си шампионат. Конкуренцията продължава да се разширява и по целия континент. Тимове от 29 европейски държави ще участват в сезон 2022/2023, покривайки всички части на Европа.

Баскетболната Шампионска лига 2022/2023 ще започне с квалификационните кръгове на 21 септември, като 24 тима се надяват да бъдат сред последните четири класирани. Те ще се присъединят към 28-е отбора, които вече са се класирали за редовния сезон, който стартира на 4 октомври. Форматът остава непроменен - 32 отбора ще бъдат разделени в осем групи по четири, победителите в групите продължават директно към осминафиналите, докато заелите второ и трето място ще играят серия Play-In през януари 2023 година. Осемте най-добри отбора от осминафиналите ще играят в четвъртфинални серии през април, а Финалната четворка ще се състои през месец май.