Двама от легендарните баскетболисти в последните години на Балканите ще бъдат наградени за техния принос и тяхната помощ за развитието и популяризацията на балканския баскетбол по Европа и света, съобщава Balkanleague.net. Имената на тези двама състезатели са Георги Младенов и Върбица Стефанов. Те ще получат наградите си по време на Файнъл Фоур на Еврохолд Балканска лига, който е следващата седмица в София.

Георги Младенов е считан от много за най-добрия български гард за всички вемена. Роден е на 11 май 1962 в София. В България е играл за Левски, Плама Плевен, Славия и Спартак Евроинс МВР, където по-късно бе и треньор. Печелил е 11 пъти титлата - 8 пъти с Левски, 2 с Плама и веднъж със Славия. Младенов има и 7 спечелени национални купи - 5 с Левски и по една с Плама и Славия. С българския национален отбор има участия на четири европейски първенства. Като треньор Младенов води отборите на Спартак МВР, Балкан и Лукойл Академик. С Балкан печели титлата в А група, а след това с Лукойл става и шампион на България.

Върбица Стефанов е един от най-добрите македонски играчи за всички времена. Роден в Кавадарци на 19 декември 1973 година, той започва да играе в местния отбор. Изкарва 6 сезона в МЗТ Скопие преди да подпише за година с Работнички. През 2000 година Върбица започва международната си кариера в отбора на Пинар Кършияка. След това играе в АЕК и следват четири сезона в Монтепаски Сиена. Той е играл още и за Юлкер Истанбул, Цървена Звезда, Олимпиакос, Мерсин и ВивеМенорка. Има спечелени титли в Македония, Италия и Турция, както и спечелена Купа на Гърция. Стефанов е ставал първи за Купа Сапорта с Монтепаски и е избиран 5 пъти за Спортна личност на годината в Македония./БЛИЦ