Селекционерът на баскетболните национали Росен Барчовски заяви в предаването "BG Баскет" на Канал 3, че е частично удовлетворен от служебното ни класиране на европейското първенство през 2011 година  в Литва.  Преди месец ФИБА-Европа увеличи на 24 бройката на държавите, които ще участват на шампионата на Стария континент. Така нашите се озоваха сред най-добрите баскетболни страни по административен път.
 
"Удовлетворен съм частично, защото ние дефакто не се класирахме с игра. Фактът, че не сме се класирали директно е неуспех, но пък от друга страна показателите, които постигнахме, ни дадоха шанс да влезем в новия формат без допълнителни квалификации. В интерес на истината бяхме много близо, но с оглед качествата и възможностите, които имахме, беше трудно да вземе шест победи в този поток. От друга страна не позволихме на никого да изиграе лесен мач срещу нас, като всичките ни поражения са с малки разлики", заяви Барчовски.
 
На въпрос дали новото попълнение на Черноморец Прийст Лодърдейл е вариант за националния отбор при положение, че националният тим има проблеми на позицията "център", специалистът отговори:
 
“Да, Лодърдейл е вариант, но при положение, че е в постоянно силна форма. Също така при него трябва да има мотивация и желание. С него може да се направи малък компромис, много малък... Така че той трябва да прецени дали може да изкара един двумесечен цикъл на подготовка, за да се сключи в националния”, обясни Барчовски.
Прийст Лодърдейл получи български паспорт още през есента на 2004 година, когато вкарваше кошове за Лукойл-Академик.