Селекционерът на мъжкия ни национален отбор Росен Барчовски определи състав от 15 баскетболисти, които ще започнат подготовка за квалификациите за европейското първенство в Словения през 2013 година.

Голямата новина е отсъствието на близнаците Деян и Калоян Иванови. Подготовката на отбора започва на 1 юли в Правец.

Началото на квалификациите за класиране на Евробаскет 2013 е на 15 август и свършват още на 11 септември. България е в група с Германия, Швеция, Азербайджан и Люксембург. Първите два отбора в групата със сигурност се класират за Европейското. Третото място също дава шанс, но за заелият го трябва да е измежду четирите най-добри трети от общо шест групи.

"Аз съм оптимист и вярвам в този отбор. Вярвам, че ще направим страхотна подготовка и с подготовка и мотивация ще компенсираме всичко, което ни липсва. Абсолютно съм убеден в това. Има млади играчи, които са показали много талант, много потенциал. Просто трябва да започнат да се готвят отсега, сега им е шанса. Говорихме много защо взимаме американци – ето сега има вероятност да нямаме такива и да видим можем ли", коментира Барчовски.

"Близнаците са ме предупредили отдавна и изчаквахме финално да видя тяхното решение. Причината най-добре ще я обяснят те, но е желание да излекуват всички възможни травми, които имат. Получили са много в последните години - имат и стари и нови, и хронични, и имат желание да почиват едно лято, за да могат да бъдат напълно възстановени. Това е единствената причина и друга няма. При отсъствието на близнаците Иванови ще бъде много тежко, но има два варианта за заместници. Единият се състои от Николай Колев и Станислав Ваклинов, като по-типични центрове, които биха могли да вършат тази работа. Другият вариант е от Христо Николов, Александър Янев и евентуално Павел Маринов. Всички сме наясно, че двамата близнаци много трудно могат да бъдат заместени. Те са доказани играчи и в Европа и в националния отбор и няма какво да крием - проблемът е много сериозен. Аз разчитам единствено на страхотната мотивация на другите, за да компенсират тяхното отсъствие. Истината е такава. Надявах се поне единият да играе, но това е реалността", добави Барчовски пред сайта на БФБаскетбол.

Националният селекционер обясни и липсата на американец в предварителния списък: "На този етап не мога да намеря човек, който да е в добра форма, да е здрав, да е мотивиран и да иска да участва в цялата подготовка. Постоянно има разминавания – или някой не е здрав, или някой няма желание. Те са длъжни да дойдат ако ги повикам, но не се показва искрено желание и мотивация. Други пък имат пречки. Такъв пример е Уили Дийн, който изрази желание и разговаряхме с него лично тук в България, но пък има някакви пречки. Сега последно уточняваме, като той е една от опциите и е доста мотивиран, има желание и е възможно той да е изборът. Дийн обаче има някакви проблеми в САЩ и има два варианта - единият е да закъснее, а другият да не може въобще да дойде. Поради тази причина не съм слагал американец в състава и в следващия месец ще се уточнява това. Възможно е и да няма. От друга страна има и разширен състав от 24 човека, всичко се случва, може и някои от тези да попадне допълнително. Специално ще наблюдавам младежките национали, но няма да посочвам кои имена, въпреки че съм наясно. И това е възможност, когато те свършат да се включат 1-2 момчета от тях, но тези 15 имена са хората, които ще започнат подготовката."

Избраниците на Росен Барчовски:

Центрове
:
Николай Върбанов (Калев, Естония)
Николай Колев (Евроинс Черно море)
Станислав Ваклинов (Рилски спортист)

Крила:
Христо Николов (Солнок, Унгария)
Александър Янев (Евроинс Черно море/Кавала, Гърция)
Павел Маринов (Лукойл Академик)
Мартин Дурчев (Ямбол)
Христо Захариев (Рилски спортист)
Чавдар Костов (Кавала, Гърция/Левски)

Гардове:
Филип Виденов (Олин Едирне, Турция)
Иван Лилов (Фени Индустри, Македония)
Тихомир Желев (Евроинс Черно море)
Божидар Аврамов (Лукойл Академик)
Юлиян Радионов (Ямбол)
Станимир Маринов (Балкан)