Росен Барчовски бе избран за треньор на месец февруари, след като воденият от него Рилски спортист спечели Купата на България по баскетбол. По време на награждаването Барчовски коментира избора на Любо Минчев за национален треньор.

"Преди известно време казах, че новият селекционер трябва да е българин. Първо споменах името на Любо Минчев, после това на Тони Дечев, като треньори, на които им идва времето. Аз съм абсолютно убеден и нямам никакви съмнения, че това е най-добрият избор и ако не застанем всички зад него, ще му е много трудно. В годините, в които аз водех националния, бил съм на две Европейски през 2005-а и 2011-а, нашият отбор играеше като равен с големи отбори. На второто европейско спечелихме два мача, на първото - не, но отборът ни беше конкурентен на всички и в Европа можеше да победим почти всеки. Сега обаче не е така и ще е адски трудно, а проблемът е и в остъплението на нашия отбор и в това, че другите се развиха много. Стигна се дотам, че Исландия се класира на първенства и прави. Любо Минчев умее да работи", коментира Росен Барчовски.

"Ние като Управителен съвет си носим вината и наистина се позагуби време. Заблудихме се. Имаше някакво разбирателство, че трябва да направим всичко възможно да съберем най-доброто, като се започне от близнаците Иванови, и другите най-силни играчи в чужбина и България. Така се появи едно мнение, че чужденец, който няма някаква история в България, ще може да респектира всички тези играчи да дойдат и да направят опит да се класираме през 2017-а. Поради това опитахме с някакви авторитетни имена. Освен Шарон Друкер имаше опции за Янакис и Джикич. Друкер ни заблуди, това не е тайна. Обещал е на Георги Глушков, след което ни мота известно време. Вината обаче си е наша. Това не се прави така. Връщане назад няма, трябва тази грешка да се поправи", каза още наставникът.

"Доколкото разбрах федерацията е успяла да планира подготовката, подсигурила е няколко контроли. Любо познава всички, така че не мисля, че ще е фатално. През 2010 година имаше идея след напускането на Пини Гершон да се сложи пак Шарон Друкер. Така се стигна до разговор със Светислав Пешич и дори беше близко до договор и да поеме отбора. По някаква причина той отказа и тогава покойният президент Михов дойде и ми каза, че не мога да му откажа по никакъв начин. Аз тогава го направих. Сега си мисля, че ако това се случи в настоящия момент, щях да откажа. Дали се бие по авторитета на българския отбор - мога да кажа, че да. Самият факт, че тръгваме да е чужденец или българин не е хубав. Не трябва да е така. Не може да казваме, че искаме да е чужденец, само понеже е чужденец или да е българин, само защото е българин. Това не ми харесва и донякъде авторитетът на българския треньор беше наранен, а той и без това е много наранен. Дано поне си вземем поуки и да си кажем истината такава, каквато е", завърши Барчовски./БЛИЦ СПОРТ